Już kiedyś wspominałam, że nie ma prostszego obiadu niż naleśniki – można je podać na tysiące sposobów. Jadłam już naleśniki na słono i na słodko, zielone i czekoladowe, ale naleśniki sojowe z płatkami owsianymi to dla mnie zupełna nowość – aż do dziś!
Wyszły naprawdę pyszne – lekkie, puszyste i o pięknym, słonecznym kolorze. Od tradycyjnych różni je tylko delikatna struktura i lekko orzechowy smak. Proste, sycące i zdrowe – idealne na obiad lub kolację. Smacznego!
Naleśniki sojowe z płatkami owsianymi
Składniki (10 małych naleśników):
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml mleka sojowego
- 20 g płatków owsianych (albo żytnich)
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Mleko zmiksuj razem z jajkami, następnie dodaj szczyptę soli i ponownie zmiksuj, dodaj płatki owsiane i mąkę. Wszystko razem wymieszaj na gładką masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Gdy ciasto naleśnikowe będzie zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki (za gęste ciasto rozcieńcz mlekiem).
Rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.

Z podanych składników wychodzi około 10 małych naleśników (20 cm).







Witam,
mam pytanie, czy mogę użyć mleka ryżowego, zamiast sojowego?
Pozdrwaiam :-)
Pozdrawiam!!!!
Wando, nie próbowałam z mlekiem ryżowym, ale sądzę, że możesz spróbować :)
Witam,
mam pytanie, czy mogę użyć mleka ryżowego, zamiast sojowego?
Pozdrwaiam :-)
Pozdrawiam!!!!
Wando, nie próbowałam z mlekiem ryżowym, ale sądzę, że możesz spróbować :)
wyglądają bardzo apetycznie!
wyglądają bardzo apetycznie!