Słone babeczki z warzywami chodziły za mną od dłuższego czasu i szukały okazji na to, aby je zrobić… Koniec roku to świetny czas na takie przystawkowe szaleństwa, dlatego też dziś znowu proponuje kolejny tego typu przepis na sylwestra i nadchodzący karnawał. Jednak jak zauważyłam na przykładzie moich dzieci jest to również bardzo ciekawa propozycje na przepis na podwieczorek dla malucha.
Składniki:
Ciasto:
– 120 g mąki
– 80 g masła
– 2 żółtka
– sól
Oraz:
– kukurydza, groszek, czerwona fasola, papryka pokrojona w drobną kostkę
– sól, pieprz
– majonez
Przygotowanie:
Wymieszaj kukurydzę, groszek, drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Przypraw sola i pieprzem.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, zimne, pokrojone w kostkę masło i 2 żółtka. Posiekaj nożem do połączenia składników, następnie zagnieć szybko ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie odrywaj kawałki ciasta i dokładnie wylep nim foremki. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz przez około 20 minut na złoty kolor. Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika, lekko przestudź i wyjmij z foremek.
Ciasteczka napełnij mieszanką warzywną, udekoruj kleksem majonezu.
Właśnie szukam przepisu na takie babeczki. Zrobię z pastą jajeczną na święta. Dzięki za przepis i Wesołych Świąt Wielkanocnych 2013.
Właśnie szukam przepisu na takie babeczki. Zrobię z pastą jajeczną na święta. Dzięki za przepis i Wesołych Świąt Wielkanocnych 2013.