Słodkie bezy z truskawkami, z lekkim kremowym jogurtem greckim oraz truskawkami, to świetna przekąska, którą można podać do szampana. Z miłą chęcią przywitam nowy rok takim pysznym deserem.
Bezy to świetny dodatek do kawy, więc mogą gościć w domu przez cały rok.
Bezy można upiec nawet kilka dni przed podaniem, a udekorować tuż przed poczęstunkiem. Bezy pod wpływem jogurtu mogą zmięknąć.
Składniki:
– 2 schłodzone białka
– 100 g drobnego cukru
– 180 g jogurtu greckiego
– szczypta soli
– truskawki
– czekolada deserowa (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
Przygotowanie:
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając białko, stopniowo dodawaj cukier. Gdy białko będzie już sztywne i lśniące przełóż masę do szprycy albo worka foliowego (odetnij róg) i wyciśnij gniazdka na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Bezy susz w piekarniku rozgrzanym do 110°C przez około 60-80 minut.
Bezy przestudź, w każdym gniazdku umieść po łyżeczce jogurtu greckiego, ozdób płynną czekoladą i truskawkami.
Muszę spróbować je zrobić. Wyglądają smakowicie! :)
Ładniutkie są. A truskawki mrożone?
świetne! :) lubię bezy, są takie delikatne :)
Jak ja lubię bezy… A Twoja propzycja iście królewska!!
Paulina, polecam :)
Majanko, dziękuję :) a truskawki świeże ;)
Madzie, dziękuję :)
Przepięknie wyglądają!!!
prześliczne!
Muszę spróbować je zrobić. Wyglądają smakowicie! :)
Ładniutkie są. A truskawki mrożone?
świetne! :) lubię bezy, są takie delikatne :)
Jak ja lubię bezy… A Twoja propzycja iście królewska!!
Paulina, polecam :)
Majanko, dziękuję :) a truskawki świeże ;)
Madzie, dziękuję :)
Przepięknie wyglądają!!!
Wyglądają cudownie :)
prześliczne!
Wyglądają cudownie :)
Uwielbiam bezy :) Muszę upiec, bo już dawno tego nie robiłam. Twoje wyglądają cudnie, i te truskawki, ach…
Uwielbiam bezy :) Muszę upiec, bo już dawno tego nie robiłam. Twoje wyglądają cudnie, i te truskawki, ach…