Pierniki Renifery

Pierniczki z Rudolfem

Do Świąt zostało jeszcze kilka tygodni, ale już dziś postanowiłam zachęcić Was do pieczenia pierniczków. Pierniczki są pyszne, lesz dość kruche i twarde i powinny poleżeć w zamkniętym pojemniku, aby cieszyły nas smakiem na święta.
Pierniczki są lekko pikantne, a to za sprawą mojej nowej przyprawy do pierników.
W trakcie robienia zdjęć, jeden z Rudolfów stracił nosek.

Pierniki ReniferySkładniki:

  • 280 g mąki
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 75 g masła
  • 30 g syrop klonowego
  • 40 ml wody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

oraz:

  • czekolada deserowa
  • kolorowe drażetki (u mnie czerwone)

Renifery pierniki

Przygotowanie:
Do rondelka wlej wodę, syrop klonowy, dodaj cukier trzcinowy oraz masło. Wszystko razem rozpuść na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Przestudź.

Składniki na pierniczki

Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj.
Do mąki wymieszanej z sodą wlej płynną masę. Mieszaj łyżką, aż poczujesz opór, następnie ugniataj ciasto rękoma do połączenia wszystkich składników.

Pierniki

Ciasto włóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę (ja schładzałam całą noc). Po schłodzeniu ciasta, jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, rozwałkuj na cienki placek (czym cieńsze tym lepsze) i wycinaj foremkami ulubione świąteczne wzory.
Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 10-12 minut. Po upieczeniu pierniczki wystudź.

Pierniki upieczone

Po przestudzeniu, pierniczki można udekorować.
Na części swoich pierniczków narysowałam Rudolfa, jednego z reniferów Świętego Mikołaja.

Przygotowanie Renifera

Do tego potrzebowałam jednej tabliczki czekolady deserowej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) i kolorowe drażetki. Letnią czekoladę przełożyłam do woreczka foliowego, zrobiłam małą dziurkę, następnie narysowałam poroże, oczka i czekoladowy nosek. Na każdy czekoladowy nosek przyłożyłam czerwona drażetkę. Jeszcze tylko uśmiech i renifer gotowy.

Pierniczki Renifery z czerwonymi noskami

Ukochany Rudolf? To ten z żółtym noskiem, a raczej bez niego.

Rudolf bez noska

12 komentarzy

  1. ach ten piękny Rudolf:)

  2. Śliczne! Na pewno też smaczne :)

  3. Święta, święta, święta <3

  4. ach ten piękny Rudolf:)

  5. Śliczne! Na pewno też smaczne :)

  6. Święta, święta, święta <3

  7. Ślicznie wyglądają i na pewno są przepyszne ;D
    Zainspirowałaś mnie do spróbowania ciasteczek, może się udadzą. ;D

  8. Ślicznie wyglądają i na pewno są przepyszne ;D
    Zainspirowałaś mnie do spróbowania ciasteczek, może się udadzą. ;D

  9. Witam!
    Jestem zainteresowana upieczeniem pierniczków z Pani przepisu, dlatego chciałabym zapytać na ile przed świętami należy je upiec?? Wiem, że to już ostatni dzwonek na pieczenie pierniczków dlatego pytam ile zajmuje im mięknięcie :)

  10. Witam!
    Jestem zainteresowana upieczeniem pierniczków z Pani przepisu, dlatego chciałabym zapytać na ile przed świętami należy je upiec?? Wiem, że to już ostatni dzwonek na pieczenie pierniczków dlatego pytam ile zajmuje im mięknięcie :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*