Dziś w menu tarta z kukurydzą i groszkiem – pyszna, kremową, delikatna, zdrowa i w optymistycznych kolorach. Takich pysznych dań potrzebuję w sezonie jesiennym.
Choć nie przepadam za dużą ilością groszku i kukurydzy, obiad uważam za idealny i z przyjemnością sięgałam po dokładkę… i jeszcze jedną. Jeżeli w ogóle nie jecie groszku albo kukurydzy, możecie zastąpić je innymi warzywami.
Do przygotowania tarty użyłam zdrowych produktów, które nie zawierały konserwantów. Od jakiegoś czasu, zwracam większą uwagę na to, co jem i jak jem. Staram się, aby kupowane produkty miały jak najmniej konserwantów, a najlepiej jakby nie miały ich wcale. Zachęcam do czytania etykiet, a najlepiej zróbcie ściągę z tymi E, których w ogóle nie powinno być w żywności.
Tarta z kukurydzą i groszkiem
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g mąki żytniej
- 200 g zimnego masła
- 30 ml zimnej wody (2 łyżki)
- 1 jajko
- łyżka śmietany
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 opakowanie kukurydzy konserwowej w kartonie (380 g)
- 1 opakowanie groszku konserwowego w kartonie (380 g)
- 250 ml gęstej kremowej śmietanki 30% (z kartonu)
- 2 jajka
- 50 g sera feta (z kartonu)
- 50 g parmezanu
- świeżo mielony pieprz
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka gałązek zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Ciasto: Obie mąki wymieszaj razem z solą i cukrem, następnie dodaj pokrojone zimne masło, śmietanę, wodę i jajko.
Następnie: Wyrób ciasto na jednolitą masę, owiń folią i włóż do lodówki na około godzinę. Następnie. ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, przełóż do foremki i dokładnie dociśnij ciasto we wszystkie szczeliny, nakłuj widelcem.
Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C i przez 10 minut.
Farsz: Groszek i kukurydzę odsącz na sitku. Kilka gałązek pietruszki umyj i drobno posiekaj. Następnie, śmietankę lekko ubij, dodaj 2 jajka i ponownie zmiksuj, dosyp starty parmezan, przypraw i wymieszaj. Gdy ciasto się podpiecze, przelej na nią masę śmietankową.
Następnie wysyp groszek, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Wyrównaj łyżką i posyp pokruszoną fetą.
Tartę wstaw do piekarnika na kolejne 25-30 minut.
Tarta z groszkiem i kukurydzą najlepiej smakuje na gorąco.
Zamiast konserwantów
Użyte w przepisie produkty, miały opakowania kartonowe TetraPak, które mają wyjątkowe właściwości ochronne dzięki wielowarstwowej budowie. Każda z warstw pełni inną funkcję, a razem tworzą one unikalny system zabezpieczenia produktów spożywczych.
– wewnętrzna warstwa polietylenu chroni produkt, zapewnia szczelność kartonu
– kolejna warstwa polietylenu łączy folię aluminiową z zewnętrzną warstwą polietylenu
– folia aluminiowa chroni przed wpływem tlenu, światła i wzmacnia strukturę opakowania
– warstwa polietylenu spaja karton z folią aluminiową
– warstwa kartonu z nadrukiem wzmacnia strukturę opakowania
– zewnętrzna warstwa polietylenu chroni przed wilgocią
Obecnie bardzo trudno znaleźć w sklepach produkty bez substancji konserwujących. Konserwanty przedłużają trwałość artykułów spożywczych, a ich użycie jest uzasadnione wtedy, gdy metody utrwalania fizycznego (np. pasteryzacja, suszenie, itp.) są niewystarczające lub niemożliwe do zastosowania.
Produkty w kartonie nie mają konserwantów, ponieważ przed zapakowaniem zostają poddane pasteryzacji. Pozwala to zabezpieczyć je przed drobnoustrojami. Produkty zachowują smak, aromat, wartości odżywcze żywności oraz sprawia, że można przechowywać ją przez dłuższy czas bez konieczności chłodzenia.
Asiu, częstuj się ;)
Poproszę kawałeczek na kolację :)
Mniam! zjadłabym :)
Kamciss, poczęstuj się ;)
Tomku, najważniejsze, że smakowało :D
Żona coś takiego ostatnio zrobiłą… nie wyglądało tak apetycznie jak na tych zdjęciach, ale smakowało na tyle dobrze że muszę o tym napisać! :)
Dodam jeszcze, że trochę pomagałem, pewnie dlatego nie wyszło tak ładnie ;)