Dziś nie na słodko, ale również pysznie. W końcu od czasu do czasu trzeba zjeść coś treściwego.
Zapraszam na bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pałki kurczaka. W ten sposób można przygotować zarówno pałki jak i udka kurczaka. Kurczak wychodzi miękki i aromatyczny, a warzywa miękkie i słodkie.
Dodatkową zaletą jest to, że po wstawieniu do piekarnika, danie robi się samo. Polecam.
Składniki:
– 10-12 pałek kurczaka
– 1 cebula
– 2 marchewki
– pietruszka
– kawałek selera
– sól morska
– czarny pieprz świeżo mielony
– słodka czerwona papryka
– suszona zielona pietruszka (albo świeża)
Przygotowanie:
Pałki kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać z obu stron solą morską, świeżo mielonym pieprzem, słodką czerwoną papryką i zielona pietruszką. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Ułożyć na pałkach kurczaka.
Naczynie żaroodporne zamknąć pokrywką (pałki kurczaka można upiec w rękawie do pieczenia). Brytfankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez około 50 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia, można zdjąć pokrywkę i włączyć grill z wentylatorem, aby kurczak bardziej się zarumienił.
pysznie podany kurczak!
Mmm cóż za pięknego kurczaczka tu mamy :)
pysznie podany kurczak!
Mmm cóż za pięknego kurczaczka tu mamy :)
Nie dosyć, że ładny to i smaczny :)
Nie dosyć, że ładny to i smaczny :)
Wyszły pyszne :) zamiast pietruszki użyłam majeranku, dorzuciłam tez pare pieczarek, polecam