Zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupę z dyni, a właściwie to jest krem z dyni. Do zupy dodałam śmietanki, przez co zrobiła się jeszcze bardziej kremowa, a curry i suszone papryczki chili dodają pikanterii.
Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc zachęcam do kupna tego słonecznego owocu (warzywa), które posiada wiele witamin i soli mineralnych. Smacznego!
- makaron ryżowy
- 1,5 kg dyni
- 2 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- mały kawałek pora
- mały kawałek selera
- 100 ml słodkiej śmietanki
- ok. 1 litra wody
- 4 łyżki oliwy
- 3-4 suszone papryczki chili
- łyżeczka przyprawy curry
- sól morska do smaku
- cukier do smaku (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Cebulę, pora, marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, a następnie zeszklić na oliwie. Dodać ziemniaki i obraną, oczyścić z nasion i pokrojoną w kostkę dynię, lekko obsmażyć. Wlać około 3/4 l wody i zagotować.
Dodać curry oraz suszone papryczki chili (uwaga, są ostre) i wymieszać. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie całość zmiksować. Dodać śmietankę i pozostałą wodę (nie dodałam), stopniowo wlewając, aż do uzyskania oczekiwanej gęstości zupy (kremu).
Zupa jest sycąca i nie potrzebuje żadnych dodatków, ja dodatkowo zupę podałam z makaronem ryżowym uprażonym na oleju. Polecam dodać go tuż przed podaniem, bo pod wpływem ciepła makaron robi się miękki.
idealnie jesienna zupa!:)
Takie dyniowe specjały lubię :)
Ładny kolorek ma ta zupka :)
idealnie jesienna zupa!:)
Takie dyniowe specjały lubię :)
Ładny kolorek ma ta zupka :)
Dziękuję Wam za miłe słowa, a zupka była pyszna :)
Dziękuję Wam za miłe słowa, a zupka była pyszna :)
super przepis. :)
super przepis. :)