Była już eksperymentalna Zebra kawowa – przepyszna i stanowczo było jej za za mało ;)
Tym razem polecam Zebrę trójkolorową z makiem i kakaem.
Składniki:
– 5 jajek
– 375 g mąki +2 łyżki
– 375 g cukru
– 250 ml oleju
– 250 ml wody gazowanej
– 2 łyżki kakao
– 3 łyżki suchego maku
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka kropel zapachu migdałowego
Przygotowanie:
Jajka powoli utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać płynne składniki: wodę gazowaną, olej i zapach. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej mąkę, do trzeciej suchy mak. Każdą część z osobna wymieszać z dodanymi składnikami.
Foremkę do keksów wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek (w z dłuż blachy) wlewać na przemian po kilka łyżek ciasta jasnego, ciemnego i z makiem aż do wyczerpania składników.
Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C.