Słodkie choinki

Słodkie choinki z ciasta francuskiego

Lubię takie spontaniczne akcje, gdzie wychodzą takie cuda – oczywiście, jeśli mam konkretne zapasy :) Tym razem przygotowałam słodkie choinki z ciasta francuskiego, na poczęstunek świąteczny w klasie córki. Po szybkiej kontroli zapasów lodówki i szafek, stałam przy kuchennym blacie. Kilka cięć nożem i choinki gotowe. Jeszcze tylko kilka minut w piekarniku i można jeść chrupiące ciasteczka. Jestem pewna, że każdy gość, mały czy duży, będzie zadowolony z takiej małej przekąski. Smacznego!

Słodkie choinki z ciasta francuskiego

Słodkie choinki z ciasta francuskiego

Składniki (30 choinek):

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • grube (lub cienkie) patyki do szaszłyków
  • czekoladowe łezki
  • cukier trzcinowy albo zwykły biały

Choinki z ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwiń, następnie w z dłuż krótszego boku potnij na paski o szerokości około 1 cm. Nakłuwaj wykałaczką paski tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza. Tak przygotowane choinki ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie poukładaj na nich czekoladowe łezki i posyp cukrem trzcinowym (albo białym).

Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez 12-13 minut, aż się zarumienią, a cukier zacznie się rozpuszczać.

Choinki podawaj letnie albo po całkowitym wystudzeniu.

Słodkie choinki

Zapraszam również po inne smakołyki na słodki z ciasta francuskiego::

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*