Ciepło? To świetnie, bo mam dla Was przepis na domowe lody jeżynowe, kremowe, smakowite a przede wszystkim bardzo zimne. Oczywiście jak każde lody, na które znajdziecie u mnie przepis, możecie przygotować również bez maszynki do lodów, niestety czas ich przygotowania znacznie się wydłuży, jednak smakiem nie będą się różnić – więc wart. Domowe lody jeżynowe polecam podawać bez dodatków – są smaczne, jak i z owocami, np. jeżynami, albo dodatkową kulką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany – coś wspaniałego :) Smacznego!
Domowe lody jeżynowe
Składniki:
- 300 g jeżyn
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 150 g cukru kryształu
- 2 łyżki likieru kokosowego
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej mleko, dodaj cukier i na małym ogniu podgrzewaj do momentu aż cukier się rozpuści (nie gotuj), następnie ostudź. Następnie jeżyny zmiksuj, przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się pestek, do musu dodaj likier kokosowy i odstaw. W misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę, do której wlej zimne mleko i mus jeżynowy – wszystko szybko wymieszałam. Masę wstaw do lodówki do wychłodzenia, najlepiej na całą noc (ja nie czekałam). Wychłodzony mus wlej do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją. Następnie lody przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 godzin. Po wyjęciu z zamrażalnika odczekaj 1-2 minuty i można podawać kremowe lody.
O nie, jak można dodawać coś takiego… Dobrze, że wrzesień jest upalny, więc i sezon na lody przedłużony. Będą mi one chodzić mi po głowie, aż ich nie spróbuje… swoje jednak smaczniejsze.
O nie, jak można dodawać coś takiego… Dobrze, że wrzesień jest upalny, więc i sezon na lody przedłużony. Będą mi one chodzić mi po głowie, aż ich nie spróbuje… swoje jednak smaczniejsze.