Wołowina Sokołów

Akademia Smaku Sokołów – warsztaty kulinarne

Kilka dni temu odbyła się Akademia Smaku Sokołów – warsztaty kulinarne, w których miałam przyjemność uczestniczyć. Tematem przewodnim była wołowina. Wiedza teoretyczna połączona była z gotowaniem oraz rzecz jasna – smakowaniem. Nie muszę chyba mówić, która część najbardziej przypadła mi do gustu ;)

Akademia Smaku Sokołów - warsztaty kulinarne

Akademia Smaku Sokołów – warsztaty kulinarne

Spotkanie rozpoczęliśmy od rozbioru tuszy wołowej, którą zajął się sam szef kuchni Akademii Smaku – Dominik Moskalenko. Przez cały czas udzielał nam fachowych rad i instrukcji.

Rozbiór tuszy wołowej

Grillowana wołowina do sałatki cezar

Pod czujnym okiem szefa kuchni przyrządziliśmy 3 dania, które smakowały rewelacyjnie, a ich przygotowanie nie sprawiało większych problemów (przepisy już niebawem). A były to:

  • Sałata Cezar z flan stekiem – delikatna i aromatyczna wołowina, połączona z sałatą, domowym majonezem oraz parmezanem

Sałata Cezar z flan stekiem

  • Smażony antrykot z opiekanymi ziemniakami i wiosenna sałatką z pomidorów i kiszonego ogórka

Smażony Antrykot z opiekanymi ziemniakami

  • Placek jabłkowy z patelni z lodami waniliowymi, czyli delikatna szarlotka pachnąca migdałami.

Placek jabłkowy z patelni

Dania były przepyszne i warte polecenia, więc już niebawem podzielę się z Wami przepisami i cennymi instrukcjami, jak przygotować te wszystkie smakołyki :) Po tak pracowitym dniu, postanowiliśmy odpocząć w pięknych pomieszczeniach dziewiętnastowiecznego dworku w Woli Suchożebrskiej, w którym obecnie odbywają się spotkania oraz warsztaty Akademii Smaku Sokołów.

Rozmowy w kuluarach

4 komentarze

  1. Super takie warsztaty :)

  2. Super takie warsztaty :)

  3. Bardzo ciekawe warsztaty.. z przyjemnością przeczytałam Twoją relację.

  4. Bardzo ciekawe warsztaty.. z przyjemnością przeczytałam Twoją relację.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*