Bardzo prosty przepis na likier kokosowy a’la Malibu, a ja tak długo z nim zwlekałam :) Lekki, aksamitny i mocno pachnący kokosem – polecam z kostkami zamrożonej kawy. Jeśli chcecie przyspieszyć czas oczekiwania do minimum, to zrezygnujcie z wiórków kokosowych, a likierem będziecie mogli się delektować w dniu przygotowania :) Taki likier, to dobry trunek na spotkanie z koleżankami, a przelany do ładnej buteleczki, będzie wspaniałym prezentem. Smacznego!
Likier kokosowy a’la Malibu
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego z puszki
- 400 ml puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 400 ml puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 200 g wiórków kokosowych
- 250 ml spirytusu nalewkowego 60 % lub według uznania ;)
Przygotowanie:
Do dużego, czystego słoika wsyp wiórki kokosowe, zalej spirytusem nalewkowym, wymieszaj, zakręć i odstaw na 5 do 10 dni. Codziennie wstrząśnij słoikiem.
Po upływie tego czasu wiórki odsącz, a następnie dokładnie przeciśnij przez gazę (nie wyrzucaj ich, przydadzą się do deseru). Do alkoholu wlej trzy rodzaje mleka, następnie dokładnie zmiksuj. Przelej do butelek. Wstaw do lodówki – przed podaniem dokładnie wstrząśnij.
Likier kokosowy a’la Malibu polecam również do deserów, kremów i jako dodatek do ciast.
Polecam również przepisy na inne domowe likiery i nalewki, które są gotowe od razu po przygotowaniu: