frytki

Domowe frytki

Weekend, więc dziś będą domowe frytki. Mam troszkę więcej czasu, dzieci smutne, bo za oknem zimno i wszystkie zabawki z placu zabaw pochowane. A między kolorowankami, zabawą i różnymi grami, musi być czas na obiad :) Co tu dużo mówić, frytki są najlepsze – najsmaczniejsze. Wystarczą ziemniaki, troszkę oleju i przyprawy, kilka minut pracy i gotowe. Smacznego!

Domowe frytki

Tyle przepisów na domowe frytki, co gospodyń w domu :) Tak samo jest ze sposobami przygotowania – dziś podaję trzy podstawowe metody.

Domowe frytki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • sól, przyprawy

frytki

Przygotowywanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki (cienkie lub grube, tak jak lubisz) – między 0,5 a 1 cm.

I sposób – piekarnik:

Przygotowane ziemniaki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 5-7 minut. Podgotowane frytki przecedź. Lekko osuszone frytki przesyp do miski, skrop je oliwą i posyp solą i ziołami. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C z opcją termoobiegu lub 200°C bez termoobiegu. Frytki piecz około 20 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

II sposób – patelnia, garnek

Przygotowane ziemniaki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 5-7 minut. Podgotowane frytki przecedź. W głębokim garnku, albo patelni rozgrzej olej i partiami smaż na tłuszczu frytki na złoty kolor – przez około 5-7 minut – to zależy od grubości frytek. Zarumienione frytki przekładaj na talerz (wcześniej możesz je odsączyć na bibule) posyp solą i ulubionymi przyprawami. Podawaj od razu po przygotowaniu.

III sposób – Multicooker

Do misy multicookera wlej około 100 ml oleju, wrzucić połowę pokrojonych ziemniaków, dodaj sól oraz ulubione przyprawy. Wcisnąć przycisk „SMAŻENIE”. Za pomocą przycisku „Czas gotowania” ustaw czas pieczenia na 20 minut. Piec do zakończenia pracy programu, co jakiś czas mieszając. Frytki odsącz. Czynność powtórz z drugą partią frytek. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Frytki smażone

A tu polecam również wielokrotnie sprawdzony przepis na ziemniaki zapiekane – talarki.

2 komentarze

  1. Wypróbuję pierwszy sposób, który wygląda na najzdrowszy, nigdy nie robiłam tak frytek:)

  2. Wypróbuję pierwszy sposób, który wygląda na najzdrowszy, nigdy nie robiłam tak frytek:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*