Placuszki z bananami, przepis, który warto zapamiętać ze względu na smak, zapach i szybkość przygotowania placuszków. Zadowolą maluszka i starszego łakomczuszka – a tak mi się nawet zrymowało :) często jest tak, że zostaje jeden czy dwa dojrzałe banany, nie wyglądają zbyt apetycznie, ale serio, są bardzo smaczne i słodkie, więc nie wyrzucaj, zrób placki z bananami :) Smacznego!
Placuszki z bananami
Składniki:
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego (albo inny gęsty jogurt)
- 5 łyżek mąki pszennej
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
- ? łyżeczki soli
- olej do smażenia
- sorbet malinowy (do podania)
Przyrządzanie:
Dojrzałego banana obierz, rozgnieć widelcem, dodaj jajka i jogurt, całość wymieszaj (ja to zrobiłam bez użycia miksera – widelcem), następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Ponowni zamieszaj widelcem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
Placuszki smaż na rozgrzanej patelni z olejem, na rumiany kolor z obu stron. Słodkie placuszki z bananami polecam podawać oprószone cukrem pudrem oraz z kulką sorbetu malinowego.
Jeśli chcecie troszkę poeksperymentować, to polecam również przepis na delikatne placki z gruszkami, które przygotujecie równie szybko, a także pyszne placuszki jaglane, z którymi jest troszkę więcej zabawy, ale zapewniam, że warto :)