Weekendowe ciasteczka pająki, przepis tak łatwy, że każde dziecko sobie z nim poradzi. Ciasteczka wglądają zabawnie, a dzieciaki chętnie po nie sięgają. Moje oswojone pająki maja cienkie nóżki z paluszków z odrobiną soli, ale polecam również paluszki z makiem oraz z sezamem (będą wyglądały również ciekawie). Polecam i smacznego!
Ciasteczka pająki
Składniki (na 12 ciasteczek pajączków):
- cienkie paluszki
- 12 czarnych ciasteczka (typu Oreo)
- 2-3 kostki mlecznej czekolady do przyklejenia perełek (oczu)
- 24 drobnych cukierków (perełki)
Przygotowanie:
Paluszki pokrój na równe części – z każdego paluszka zrobiłam cztery nóżki). Następnie z każdej strony ciasteczka delikatnie wkładaj paluszki.
Mleczna (lub inną) czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie za pomocą wykałaczki rób kleksy czekoladowe w miejscu oczu i od razu połóż kolorowe perełki. Gotowe!
Jeśli nie dostaniecie cienkich paluszków, to polecam zdjąć górne ciasteczko, następnie poukładać paluszki, zanurzając je w kremie. W między czasie rozpuść czekoladę, zrób kleksa na każdym ciasteczku i przykryj je wcześniej zdjętym ciasteczkiem. Następnie przyklej oczka pająka, robiąc małe kleksy z czekolady, ułóż perełki zanim czekolada wystygnie. Pozostaw do zastygnięcia czekolady.