Idealny przepis na letni deser, czyli sernik kokosowy z owocami słodkimi od słońca z lekką nutą kokosu i wanilii. Sernik możecie przygotować również z innymi owocami, chociaż te połączenie jest wspaniałe :) Dobrze schłodzony jest idealny na upalne dni. Smacznego!
Sernik kokosowy z owocami
Składniki (forma o śr. 18 cm):
- 1 dojrzałe mango
- 150 g owoców leśnych (borówki, jagody, maliny)
Masa kokosowa:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 250 g delikatnego serka naturalnego (ewentualnie twaróg z wiaderka)
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub do smaku)
- 2 łyżki żelatyny (ok. 20 g)
Spód:
- 100 g ciastek pełnoziarnistych
- 50 g masła
Przygotowanie:
Spód: Masło rozpuść i przestudź. Ciasteczka rozdrobnij na proszek (w melakserze lub rozdrabniaczu), wymieszać z roztopionym masłem. Wyłóż na spód foremki i dokładnie ugnieść. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.
Masa kokosowa: Odlej pół szklanki mleka kokosowego, wsyp żelatynę i pozostaw na kilka minut. Po kilku minutach mleko delikatnie podgrzej, wymieszaj.
Resztę mleka kokosowego wymieszaj z serkiem naturalnym oraz cukrem z wanilią, wlej rozpuszczoną w mleczku żelatynę i dokładnie wymieszaj. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę mango oraz pozostałe owoce – wymieszaj, przelej na zastygnięty spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Uwaga: Aby sernik był równy na wierzchu, polecam pozostawić kilka łyżek masy sernikowej oraz kilka kosteczek mango, zmiksować całość i wylać na lekko zastygniętą masę kokosową z owocami, delikatnie wyrównując.
jakiego serka naturalnego używasz ? :)
Witam,
sernik wygląda bardzo apetycznie :-) Mam tylko pytanie odnośnie wielkości formy:-)
Witam,
sernik wygląda bardzo apetycznie :-) Mam tylko pytanie odnośnie wielkości formy:-)
Kasia, tak jak napisałam, 18 cm, ale 20 cm też będzie dobrze :)
Kasia, tak jak napisałam, 18 cm, ale 20 cm też będzie dobrze :)