Placki z cukinii i marchwi

Placki z cukinii i marchwi

Dziś podaję przepis na rumiane i aromatyczne placki z cukinii i marchwi. Tak, to już kolejny przepis na placki cukiniowe, ale jak ich nie smażyć, jak lato to sezon na cukinie :) Placki są delikatne, pachnące gałką muszkatołową i warzywami. Są idealne. Smacznego!

Placki z cukinii i marchwi

Placki z cukinii i marchwi

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 3 średnie marchewki
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • mały kawałek pora (biała część)
  • 170 g mąki pszennej
  • ok. 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz

Placki z cukinii

Przygotowanie:

Cukinię umyj, jeśli ma twardą skórkę to obierz ją, usuń nasiona, następni zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymkę ze szczypiorkiem oraz porem drobno posiekaj.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, dodaj jajko oraz mleko. całość zmiksuj (powinno mieć gęstą konsystencję). Dodaj wszystkie warzywa, zamieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, smaż małe placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z gęstym jogurtem albo kwaśną śmietaną.

Delikatne placki z cukinii

Polecam również inne przepisy na placki z cukinii:

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*