Dziś podaję przepis na rumiane i aromatyczne placki z cukinii i marchwi. Tak, to już kolejny przepis na placki cukiniowe, ale jak ich nie smażyć, jak lato to sezon na cukinie :) Placki są delikatne, pachnące gałką muszkatołową i warzywami. Są idealne. Smacznego!
Placki z cukinii i marchwi
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 3 średnie marchewki
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- mały kawałek pora (biała część)
- 170 g mąki pszennej
- ok. 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyj, jeśli ma twardą skórkę to obierz ją, usuń nasiona, następni zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymkę ze szczypiorkiem oraz porem drobno posiekaj.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, dodaj jajko oraz mleko. całość zmiksuj (powinno mieć gęstą konsystencję). Dodaj wszystkie warzywa, zamieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, smaż małe placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z gęstym jogurtem albo kwaśną śmietaną.
Polecam również inne przepisy na placki z cukinii: