Zachęcając do udziału w konkursie Almette, przygotowałam kolejną propozycję z tymi pachnącymi serkami. Tym razem jest to przepis na naleśniki szpinakowe z serkiem o smaku wiśni i żurawiny. Naleśnikowe ślimaczki nadziałam na wykałaczki, dodałam słodką truskawkę i przekąska na drugie śniadanie albo lekki podwieczorek gotowa :)
Jak sami widzicie, pomysłów na użycie serków jest bardzo wiele. Dlatego spieszcie się, bo czasu pozostało niewiele. Na wasze propozycje czekam do soboty (4 lipca) – osoby, które wygrają, spotkają się ze mną na evencie, podczas wspólnego przygotowywania Waszych dań :)
Naleśniki szpinakowe z serkiem
Składniki:
- truskawki i mięta do dekoracji
- serek Almette fruite Wiśnia i Żurawina
- ok. 50 g świeżego szpinaku
- 170 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu zmiksuj oczyszczony szpinak razem z solą, olejem, mlekiem i jajkami. Do masy dodaj mąkę i delikatnie zmiksuj – ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego (w razie potrzeby dodaj odrobinę mleka albo mąki). Ciasto odstaw na kilkanaście minut.
Patelnię rozgrzej i smaż naleśniki z obu stron po kilkanaście sekund, aż się zetną.
Usmażone naleśniki kolejno smaruj serkiem, ciasto zwiń w rulon, następnie pokrój w talarki o szerokości ok. 1 cm. Tak powstałe ślimaki nadziewaj razem z truskawkami (lub innymi owocami sezonowymi) na wykałaczki.