Jogurtowy deser z jeżynami

Jogurtowy deser z jeżynami

Lekkie śniadanie, podwieczorek, czy szybka przekąska w ciągu dnia? Oczywiście mam na to idealny przepis, czyli jogurtowy deser z jeżynami i płatkami pełnoziarnistymi. Ostatnio, to mój ulubiony deser. Robi się go bardzo szybko, jest smaczny i lekki. Smacznego!

Jogurtowy deser z jeżynami

Jogurtowy deser z jeżynami

Składniki (2 porcje):

  • 100 g jeżyn
  • 250 g jogurtu naturalnego (albo greckiego)
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki domowego cukru z wanilią (do smaku)
  • 4-6 łyżek płatków pełnoziarnistych

Deser jogurtowy

Przygotowanie:

Oczyszczone jeżyny przełóż do blendera, dodaj łyżkę miodu (albo syropu klonowego), zmiksuj na gładki krem. Schłodzony jogurt wymieszaj z cukrem z wanilią. Płatki pełnoziarniste rozdrobnij. Do przygotowanych pucharków wkładaj kolejno odrobinę musu jeżynowego, na niego jogurt z wanilią oraz pokruszone płatki. Następnie powtórz czynność z pozostałymi składnikami. Wierzch udekoruj kleksem jogurtu, świeżymi jeżynami i listkiem mięty. Odstaw do schłodzenia na około 10 minut.

Deser jeynowy

Jeden komentarz

  1. Zbierać jeżyn ?

    Wyszło pyyyszne polecam bardzo ?

    PS. Przy moim domu rośnie 10 krzaków dzikich jeżyn, są pyszniutkie i jest ich mnóstwo

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*