Lekkie śniadanie, podwieczorek, czy szybka przekąska w ciągu dnia? Oczywiście mam na to idealny przepis, czyli jogurtowy deser z jeżynami i płatkami pełnoziarnistymi. Ostatnio, to mój ulubiony deser. Robi się go bardzo szybko, jest smaczny i lekki. Smacznego!
Jogurtowy deser z jeżynami
Składniki (2 porcje):
- 100 g jeżyn
- 250 g jogurtu naturalnego (albo greckiego)
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżki domowego cukru z wanilią (do smaku)
- 4-6 łyżek płatków pełnoziarnistych
Przygotowanie:
Oczyszczone jeżyny przełóż do blendera, dodaj łyżkę miodu (albo syropu klonowego), zmiksuj na gładki krem. Schłodzony jogurt wymieszaj z cukrem z wanilią. Płatki pełnoziarniste rozdrobnij. Do przygotowanych pucharków wkładaj kolejno odrobinę musu jeżynowego, na niego jogurt z wanilią oraz pokruszone płatki. Następnie powtórz czynność z pozostałymi składnikami. Wierzch udekoruj kleksem jogurtu, świeżymi jeżynami i listkiem mięty. Odstaw do schłodzenia na około 10 minut.
Wyszło pyyyszne polecam bardzo ?
PS. Przy moim domu rośnie 10 krzaków dzikich jeżyn, są pyszniutkie i jest ich mnóstwo