Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem, smakuje najlepiej na wiosnę, ze świeżego, ekologicznego szczawiu. Jeśli macie do takiego dostęp, to szczerze polecam :) Zupa jest lekko kwaśna – bo taka właśnie powinna być, delikatna i aromatyczna – to dzięki dużej ilości swieżego koperku. Smacznego!
Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem
Składniki:
- 5 dużych garści świeżego szczawiu (ok. 200 g)
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 marchewka
- 1/2 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
- pęczek koperku
- 150 ml kwaśniej śmietany 18%
- 50 ml śmietanki 30 %
- 2 duże jajka
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej bulionem – gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Szczaw i koper umyj i odsącz, następnie posiekaj (grube łodygi wyrzuć). Dodaj do zupy i ponownie zagotuj, a następnie całość zmiksuj blenderem na krem.
Do kremowej zupy dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, gdy zupa zacznie się gotować, wbij całe jajka i energicznie zamieszaj zupę, tak aby jajka się dokładnie wymieszały z kremem. Gdy jajka się zetną zupa jest gotowa.
Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu – podawaj na gorąco.