Jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej

Jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej

Jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej, za to z mleczkiem kokosowym i pyszną frużeliną wiśniową. Powinnam napisać, że jagielnik jest delikatny, z lekką wyczuwalną nutą kokosu, jednak muszę napisać, że był, bo ostatni kawałek zjadłam dziś do porannej kawy :)

Jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej

Sernik z kaszy jaglanej rozszedł się błyskawicznie – następnym razem upiekę go podwajając wszystkie składniki. Pewnie Kasia, z którą piekłam ten sernik bez sera jest tego samego zdania. Wiem, że jej jagielnik również był bardzo pyszny. Niestety u Kasi też już nie spróbujecie tego pysznego ciasta, na szczęście została dokumentacja zdjęciowa i przepis, który możecie zobaczyć na jej blogu Wypieki z pasją.

Jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):

Spód:

  • 80 g ciastek owsianych
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 20 g masła

Masa jaglana:

  • 1/2 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 puszki mleczka kokosowego
  • 1 szklanki mleka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru z wanilią
  • 0,5 łyżka mąki ziemniaczanej

Dekoracja:

  • dowolnie: frużelina, owoce

Sernik z kaszy jaglanej

Przygotowanie:

Ciastka zmiksuj w malakserze dla drobny pył, dodaj wiórki kokosowe (możesz zmiksować je razem z ciastkami). Następnie rozpuść masło, dodaj do kruszonki i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wylep równo dno formy. Wstaw do lodówki, albo zamrażalnika. Piekarnik rozgrzej do 165-170°C.

Kaszę dokładnie wypłucz, zmieniając kilka razy wodę tak, aby była przezroczysta, przełóż do garnka, wlej mleko i 1/3 puszki mleka kokosowego. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Gdy kasza się ugotuje, zdejmij ją z ognia, następnie dodaj do niej pozostałe mleczko kokosowe, cukier, cukier z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Przelej ją na schłodzony spód ciasta. Sernik piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut, aż masa się zetnie. Upieczone ciasto zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, gdy ostygnie wstaw go do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem sernik udekoruj frużeliną, albo świeżymi kwaskowatymi owocami.

Smacznego!

Jagielnik

Źródło: klik, z moimi zmianami

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*