Byłam przekonana, że w swoich słodkich zasobach blogowych mam przepis na sernik królewski. Co się okazało, sernika nie było. Wspólnymi siłami razem z siostrą udało nam się zdobyć najlepszy przepis na ten smakołyk, który do tej pory był w posiadaniu mamy :) Upieczcie i sprawdźcie jaki delikatny i aromatyczny sernik często gości na stole u moich rodziców. Smacznego!
Sernik królewski
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 240 g mąki
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 50 g cukru kryształ
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 0,75 kg twarogu
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy albo waniliowy
- olejek migdałowy
Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 25×25 cm lub tortownicę 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przełóż wszystkie składniki ciasta kakaowego, następnie zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na dwie równe części. Jedną włóż do zamrażalnika, drugą wyłóż równomiernie dno formy i wstaw do lodówki na 20-25 minut.
Białka oddzielone od żółtek ubij na sztywna pianę. Żółtka, cukier i masło utrzyj na gładką i puszystą masę, następnie, cały czas miksując dodawaj stopniowo twaróg, kilka kropel olejku migdałowego oraz proszek budyniowy. Masę serową delikatnie połącz z ubitymi białkami, następnie przelej ją na dolna warstwę ciasta kakaowego. Na masę serową zetrzyj drugą część ciasta kakaowego (lub posyp okruszkami).
Sernik królewski piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 1 godzinę. Ciasto studź przy uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w lodówce.
Piękny :) muszę kiedyś też taki upiec :D
Piękny :) muszę kiedyś też taki upiec :D
Witam, właśnie sprawdziłam przepis, sernik rewelacja, wyszedł taki jak lubię najbardziej. Do ciasta można dodać według potrzeby 1 – 2 łyżki śmietany 12 lub 18 w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
Zdecydowanie polecam przepis :) pozdrawiam Małgorzata z Katowic
Witam, miałam okazję sprawdzić dzisiaj ten przepis :) sernik rewelacja, polecam
Robiłam już ten sernik wielokrotnie, jednak zazwyczaj „podwajałam” ilość składników ze względu na liczną rodzinkę łasuchów :) Polecam zamiast aromatu waniliowego, dodać aromat arakowy, normalnie mistrzostwo- o ile ktoś lub bardziej intensywny zapach sernika :)