Otwieram sezon ciepłych dni i zimnych deserów :) Na początek domowe lody mango – słodkie, delikatne i pachnące tym soczystym, żółtym owocem. Lody możecie przygotować bez użycia maszynki do robienia lodów, jednak, aby przyspieszyć proces produkcji, polecam zakupić niedrogą maszynkę. Smacznego!
Domowe lody mango
Składniki (na około 850 g lodów):
- 300 ml śmietanki 30%
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1 duży dojrzały owoc mango
- 2-3 łyżki likieru amaretto
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Mango przekrój na pół, wypestkuj je i obierz, następnie zmiksuj na gładką masę. Mleczko skondensowane zmiksuj razem ze śmietanką, sokiem z cytryny i likierem amaretto. Powstałą masę połącz ze zmiksowanym mango. całość wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa była dobrze schłodzona. Następnie masę przelej do maszynki do lodów. W dalszej kolejności postępuj według instrukcji producenta. Masę przełóż do plastikowego pojemnika z pokrywką. Wstaw do zamrażalnika na około dwie-trzy godziny.
Lody mango możesz przygotować również bez maszynki do lodów. Przygotuj masę według wcześniejszego opisu, przelej do pojemnika plastikowego z pokrywką i wstaw do zamrażalnika na minimum 6-8 godzin. Pamiętaj, aby od czasu do czasu masę dokładnie wymieszać.
Polecam również inne przepisy na domowe lody, które przygotujecie szybko, zdrowo i smacznie, oraz bez dodatku jajek.