Babka ziemniaczana z białą kiełbasą

Babka ziemniaczana z białą kiełbasą

Babka ziemniaczana z białą kiełbasą to moja propozycja na obiad czy kolację :) To nie jest tradycyjna babka ziemniaczana, która zapewne znana jest przez wszystkich łasuchów. Ta wersja jest lżejsza i delikatniejsza, a jako urozmaicenie dodałam zdrową kaszę jaglaną oraz białą kiełbasę. Szczerze polecam. Smacznego!

Babka ziemniaczana z białą kiełbasą

Babka ziemniaczana z białą kiełbasą

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 3 duże jajka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 150 g śmietany kremówki 30-36%
  • 200 g cienkiej surowej białej kiełbasy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodką paprykę majeranek

Babka ziemniaczana z kiełbasą

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, następnie zetrzyj na tarce (ręcznej albo mechanicznej) – nie odsączaj.

Cebule posiekaj i zeszklij na oliwie, następnie dodaj do wcześniej utartych ziemniaków. Do masy wbij jajka, wlej śmietanę kremówkę i wsyp kaszę jaglana. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, słodką paprykę, majerankiem) oraz zmiażdżone ząbki czosnku (można ominąć), następnie dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia natłuść i oprósz bułka tartą albo kaszą manną. Wlej połowę masy ziemniaczanej, ułóż na niej cienką surową kiełbasę, lekko dociśnij i przykryj pozostała masą (masa jest dość luźna, ale kasza jaglana wchłonie cały płyn).

Babkę ziemniaczaną piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez pół godziny, następnie temperaturę zmniejsz do 175-180°C i piecz przez godzinę – gdyby babka była zaczęła się zbyt mocno rumienić, polecam przykryć ja folia aluminiową. Upieczoną babkę przestudź, następnie wyjmij z foremki.

Babka ziemniaczana z kaszą

2 komentarze

  1. Lucyna Pietraszko

    Na pewno na świeta będzie.

  2. Lucyna Pietraszko

    Na pewno na świeta będzie.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*