Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

Proste danie – babka ziemniaczana z boczkiem – jeszcze do wczoraj byłam pewna, że wszyscy znają ten przepis. Jednak okazało się, że byłam w błędzie. Dlatego postanowiłam przygotować przepis na babkę, dla tych, co o niej zapomnieli, jak i dla tych, co nigdy o niej nie słyszeli :) Babkę ziemniaczaną można podać z kwaśną śmietaną posypaną szczypiorkiem, albo surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g wędliny (boczek, kiełbasa)
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • majeranek
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa

Babka ziemniaczana

Przygotowanie:
Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową).
Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C przez około 1,5 godziny.

Babka ziemniaczana pieczona

Babkę można upiec w formie z kominkiem, prostokątnej, formie do keksów, albo w naczyniu żaroodpornym (w tym przypadku formę polecam posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą).

Babka z ziemniakami

41 komentarzy

  1. Mmm. musi być smakowita. Już jakiś czas temu trafiłam na podobny przepis i miałam go wypróbować ale ta babka wygląda tak apetycznie że robię ja już jutro ;)

  2. Mmm. musi być smakowita. Już jakiś czas temu trafiłam na podobny przepis i miałam go wypróbować ale ta babka wygląda tak apetycznie że robię ja już jutro ;)

  3. Aż zgłodniałam. Pysznie wygląda! :)

  4. Aż zgłodniałam. Pysznie wygląda! :)

  5. O matko, co za pyszności! <3 Nigdy czegoś takiego nie widziałam. Wygląda smakowicie. Z pewnością wypróbuję jak najszybciej. :)

  6. O matko, co za pyszności! <3 Nigdy czegoś takiego nie widziałam. Wygląda smakowicie. Z pewnością wypróbuję jak najszybciej. :)

  7. Będzie jutro na obiad,dziś nie da rady a ślinka cieknie na sam widok, pychotka

  8. Będzie jutro na obiad,dziś nie da rady a ślinka cieknie na sam widok, pychotka

  9. Uwielbiam babkę ziemniaczana ja robię ja troszkę inaczej :)

  10. idę właśnie robić babkę :P

  11. idę właśnie robić babkę :P

  12. ja właśnie dzisiaj zrobiłem z tego przepisu i czekam te 1,5 godziny :)

  13. ja właśnie dzisiaj zrobiłem z tego przepisu i czekam te 1,5 godziny :)

  14. Czy to powinno mieć trochę konsystencję pyzy?

  15. Czy to powinno mieć trochę konsystencję pyzy?

  16. BŁĄD!!!!! nIE NALEŻY STUDZIĆ PODSMARZONEGO BOCZKU-WRĘCZ PRZECIWNIE-BULGOCZĄCY WLEWAMY DO ZIEMNIAKÓW STARTYCH, MIESZAMY I DOPIERO WTEDY DODAJEMY JAJA, MĄKĘ I PRZYPRAWY. tO WAŻNE DLA PÓZNIEJSZEJ PUSZYSTOŚCI BABKI I ZACHOWANIA SMAKU ZIEMNIAKA.

  17. Matylda Płetwal

    Wspaniała potrawa. Dobre na wieczorki filmowe jak i na
    rodzinny obiad. Nawet moja Ciocia, która miewa problemy z
    wątrobą typu ból i niestrawność po posiłku po wzięciu swojego wspomagacza wątroby
    Essentix, zajadała się jakby miesiąc głodowała. Więc bardzo smacznie i
    zdrowo.I co ważne szybko się robi. Proponuję do środka jeszcze dodać sera żółtego :)

  18. Matylda Płetwal

    Wspaniała potrawa. Dobre na wieczorki filmowe jak i na rodzinny obiad. Nawet moja Ciocia, która miewa problemy z wątrobą typu ból i niestrawność po posiłku po wzięciu swojego wspomagacza wątroby Essentix, zajadała się jakby miesiąc głodowała. Więc bardzo smacznie i zdrowo.I co ważne szybko się robi. Proponuję do środka jeszcze dodać sera żółtego :)

  19. noooo… właśnie się piecze… zobaczymy co z tego wyniknie :)

  20. noooo… właśnie się piecze… zobaczymy co z tego wyniknie :)

  21. Można jeszcze babkę zjeść z sosem pieczarkowym, palce lizać :)

  22. Ja dodaję wędzony, parzony

  23. Ja dodaję wędzony, parzony

  24. robie taka babke od dawna z przepisu moich rodzicow,tylko trochę inaczej .do formy wleawam trochę oleju ,po wylaniu ciasta na blaszke polewam ja jeszcze troszkę olejem.babka jest lsniaca i chrupiaca z każdej strony..

  25. NIGDY babka z mąką!! To profanacja!

  26. nie jadłem jej już 20 lat ale nigdy nie zapomnę tego smaku na gorąca jest przepyszna i na zimno tak samo

  27. Witam serdecznie :-) planuję 1 raz zrobić tą babkę bardzo proszę o informację ile należy dodać soli ?
    łyżeczka ? dwie ?
    dziękuję za odpowiedź
    pozdrawiam ciepło
    Kasia

  28. Dzisiaj przepis bedzie testowany w Papui Nowej Gwinei. Byly juz golabki i golonko wiec teraz czas na babke i…. lazanki ;)

  29. Moja własnie sie piecze a robię ja 1 raz

  30. Moja własnie sie piecze a robię ja 1 raz

  31. Wyszla pyszna :)

  32. Wyszla pyszna :)

  33. ile tych przypraw ja sie pytam ??????

  34. ile tych przypraw ja sie pytam ??????

  35. Pyszna ? dziękuję za wspaniały przepis.

  36. A moja babcia piekła ją w grubym flaku i się nazywała kartofla była przepyszna a najlepsza była skórka że spieczonego flaka

  37. To kiszka ziemniaczana ja we flaku

  38. Dziękuje, ja cebule dodaje surowa, cześć podsmażam dodaje szczypiorek i białka ubijam na sztywna pianę a żółtka do masy… powinna być bardziej puszysta))) pozdrawiam!! Aha paprykę dodałem wędzona…

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*