Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

Proste danie – babka ziemniaczana z boczkiem – jeszcze do wczoraj byłam pewna, że wszyscy znają ten przepis. Jednak okazało się, że byłam w błędzie. Dlatego postanowiłam przygotować przepis na babkę, dla tych, co o niej zapomnieli, jak i dla tych, co nigdy o niej nie słyszeli :) Babkę ziemniaczaną można podać z kwaśną śmietaną posypaną szczypiorkiem, albo surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g wędliny (boczek, kiełbasa)
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • majeranek
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa

Babka ziemniaczana

Przygotowanie:
Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową).
Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C przez około 1,5 godziny.

Babka ziemniaczana pieczona

Babkę można upiec w formie z kominkiem, prostokątnej, formie do keksów, albo w naczyniu żaroodpornym (w tym przypadku formę polecam posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą).

Babka z ziemniakami

37 komentarzy

  1. Mmm. musi być smakowita. Już jakiś czas temu trafiłam na podobny przepis i miałam go wypróbować ale ta babka wygląda tak apetycznie że robię ja już jutro ;)

  2. Mmm. musi być smakowita. Już jakiś czas temu trafiłam na podobny przepis i miałam go wypróbować ale ta babka wygląda tak apetycznie że robię ja już jutro ;)

  3. Aż zgłodniałam. Pysznie wygląda! :)

  4. Aż zgłodniałam. Pysznie wygląda! :)

  5. O matko, co za pyszności! <3 Nigdy czegoś takiego nie widziałam. Wygląda smakowicie. Z pewnością wypróbuję jak najszybciej. :)

  6. O matko, co za pyszności! <3 Nigdy czegoś takiego nie widziałam. Wygląda smakowicie. Z pewnością wypróbuję jak najszybciej. :)

  7. Będzie jutro na obiad,dziś nie da rady a ślinka cieknie na sam widok, pychotka

  8. Będzie jutro na obiad,dziś nie da rady a ślinka cieknie na sam widok, pychotka

  9. Uwielbiam babkę ziemniaczana ja robię ja troszkę inaczej :)

  10. idę właśnie robić babkę :P

  11. idę właśnie robić babkę :P

  12. ja właśnie dzisiaj zrobiłem z tego przepisu i czekam te 1,5 godziny :)

  13. ja właśnie dzisiaj zrobiłem z tego przepisu i czekam te 1,5 godziny :)

  14. Czy to powinno mieć trochę konsystencję pyzy?

  15. Czy to powinno mieć trochę konsystencję pyzy?

  16. BŁĄD!!!!! nIE NALEŻY STUDZIĆ PODSMARZONEGO BOCZKU-WRĘCZ PRZECIWNIE-BULGOCZĄCY WLEWAMY DO ZIEMNIAKÓW STARTYCH, MIESZAMY I DOPIERO WTEDY DODAJEMY JAJA, MĄKĘ I PRZYPRAWY. tO WAŻNE DLA PÓZNIEJSZEJ PUSZYSTOŚCI BABKI I ZACHOWANIA SMAKU ZIEMNIAKA.

  17. Matylda Płetwal

    Wspaniała potrawa. Dobre na wieczorki filmowe jak i na
    rodzinny obiad. Nawet moja Ciocia, która miewa problemy z
    wątrobą typu ból i niestrawność po posiłku po wzięciu swojego wspomagacza wątroby
    Essentix, zajadała się jakby miesiąc głodowała. Więc bardzo smacznie i
    zdrowo.I co ważne szybko się robi. Proponuję do środka jeszcze dodać sera żółtego :)

  18. Matylda Płetwal

    Wspaniała potrawa. Dobre na wieczorki filmowe jak i na rodzinny obiad. Nawet moja Ciocia, która miewa problemy z wątrobą typu ból i niestrawność po posiłku po wzięciu swojego wspomagacza wątroby Essentix, zajadała się jakby miesiąc głodowała. Więc bardzo smacznie i zdrowo.I co ważne szybko się robi. Proponuję do środka jeszcze dodać sera żółtego :)

  19. noooo… właśnie się piecze… zobaczymy co z tego wyniknie :)

  20. noooo… właśnie się piecze… zobaczymy co z tego wyniknie :)

  21. Można jeszcze babkę zjeść z sosem pieczarkowym, palce lizać :)

  22. Ja dodaję wędzony, parzony

  23. Ja dodaję wędzony, parzony

  24. robie taka babke od dawna z przepisu moich rodzicow,tylko trochę inaczej .do formy wleawam trochę oleju ,po wylaniu ciasta na blaszke polewam ja jeszcze troszkę olejem.babka jest lsniaca i chrupiaca z każdej strony..

  25. NIGDY babka z mąką!! To profanacja!

  26. nie jadłem jej już 20 lat ale nigdy nie zapomnę tego smaku na gorąca jest przepyszna i na zimno tak samo

  27. Witam serdecznie :-) planuję 1 raz zrobić tą babkę bardzo proszę o informację ile należy dodać soli ?
    łyżeczka ? dwie ?
    dziękuję za odpowiedź
    pozdrawiam ciepło
    Kasia

  28. Dzisiaj przepis bedzie testowany w Papui Nowej Gwinei. Byly juz golabki i golonko wiec teraz czas na babke i…. lazanki ;)

  29. Moja własnie sie piecze a robię ja 1 raz

  30. Moja własnie sie piecze a robię ja 1 raz

  31. Wyszla pyszna :)

  32. Wyszla pyszna :)

  33. ile tych przypraw ja sie pytam ??????

  34. ile tych przypraw ja sie pytam ??????

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*