Babka ziemniaczana z białą kiełbasą

Babka ziemniaczana z białą kiełbasą

Babka ziemniaczana z białą kiełbasą to moja propozycja na obiad czy kolację :) To nie jest tradycyjna babka ziemniaczana, która zapewne znana jest przez wszystkich łasuchów. Ta wersja jest lżejsza i delikatniejsza, a jako urozmaicenie dodałam zdrową kaszę jaglaną oraz białą kiełbasę. Szczerze polecam. Smacznego!

Babka ziemniaczana z białą kiełbasą

Babka ziemniaczana z białą kiełbasą

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 3 duże jajka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 150 g śmietany kremówki 30-36%
  • 200 g cienkiej surowej białej kiełbasy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodką paprykę majeranek

Babka ziemniaczana z kiełbasą

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, następnie zetrzyj na tarce (ręcznej albo mechanicznej) – nie odsączaj.

Cebule posiekaj i zeszklij na oliwie, następnie dodaj do wcześniej utartych ziemniaków. Do masy wbij jajka, wlej śmietanę kremówkę i wsyp kaszę jaglana. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, słodką paprykę, majerankiem) oraz zmiażdżone ząbki czosnku (można ominąć), następnie dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia natłuść i oprósz bułka tartą albo kaszą manną. Wlej połowę masy ziemniaczanej, ułóż na niej cienką surową kiełbasę, lekko dociśnij i przykryj pozostała masą (masa jest dość luźna, ale kasza jaglana wchłonie cały płyn).

Babkę ziemniaczaną piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez pół godziny, następnie temperaturę zmniejsz do 175-180°C i piecz przez godzinę – gdyby babka była zaczęła się zbyt mocno rumienić, polecam przykryć ja folia aluminiową. Upieczoną babkę przestudź, następnie wyjmij z foremki.

Babka ziemniaczana z kaszą

2 komentarze

  1. Lucyna Pietraszko

    Na pewno na świeta będzie.

  2. Lucyna Pietraszko

    Na pewno na świeta będzie.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*