Ciasto ze szpinakiem, czyli ciasto na wiosnę (i nie tylko), mocno zielone, ale nie myślcie sobie, że wyczujecie liście szpinaku. Otóż nie, ciasto ma naturalny smak, dzięki temu, osoby, zwłaszcza dzieci mogą zjeść ciasto nie wiedząc co jedzą ;) Do ciasta szpinakowego idealnie pasuje lekko kwaskowy lukier. Smacznego!
Ciasto ze szpinakiem
Składniki (forma 12 x 22 cm):
- 170 g mąki
- 200 g cukru
- 100-150 g listków świeżego szpinaku
- 110 ml oliwy z oliwek (albo oleju rzepakoweo)
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oraz:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 90 g cukru pudru
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Listki szpinaku opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do blendera, wlej oliwę i razem zmiksuj na gładką masę.
W misce zmiksuj jajka razem z cukrem na puszystą masę, dodaj esencję waniliową, sok z cytryny oraz szpinak zmiksowany razem z oliwą – całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj tylko do połączenia składników
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i przecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto ostudź, wyjmij z foremki, polukruj (wymieszaj cukier puder z sokiem cytrynowym) i posyp kolorową posypką.
kolor ma zabójczy! czyć, że wiosna idzie, oj czuć. I widać!
Fenomenalny jest ten kolor :) Muszę i ja takie ciacho przygotować :)
Fenomenalny jest ten kolor :) Muszę i ja takie ciacho przygotować :)
Wspaniale wygląda! Muszę kiedyś je zrobić. Piękny ma kolor.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Wspaniale wygląda! Muszę kiedyś je zrobić. Piękny ma kolor.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Witam, ciasto wyszlo rewelacyjnie!przyznam, ze zwatpilam jak miksowalam szpinak z oliwa, ale zgodnie z opisem smak po upieczeniu byl niewyczuwalny. Kolor intensywny takze zrobil wrazenie na domownikach:).Jedna rzecz: opis zrobienia lukru jest nieprecyzyjny, jedna lyzka soku to zdecydowanie za malo. Pozdrawiam serdecznie.
Chce zaraz zrobić to ciasto czy można użyć mrożonego szpinaku odsączonego z wody i zmiksować z oliwą ? bo taki mam zamiar.
Chce zaraz zrobić to ciasto czy można użyć mrożonego szpinaku odsączonego z wody i zmiksować z oliwą ? bo taki mam zamiar.
Niestety szpinak jest wyczuwalny w cieście :(
Czy można dodać inny rodzaj mąki?
Czy można dodać inny rodzaj mąki? Zamiast pszennej
Nie eksperymentowałam – to kolejne wyzwanie :)
Zrobiłam z pszenna pelnoziarnista i zamiast cukru ksylitol i miód i wyszło ok ;) następnym razem zaryzykuje orkiszową ;)
Hejka. ja robię to z mąki pszennej i ryżowej pół na pół ( albo więcej ryżwej i jest super )
Ciasto jest rewelajne . ponieważ mam w ogrodzie szpinak robię je prawie co tydzień po 2 blaszki :) syn niejadek warzyw uwielbia je . na początku miałam problem ze zblendowaniem listków, ale teraz najpierw wlewam olej a potam włączam blender i wrzucam po 2 lstki – jest szybko i super ( a jak dodam ząbek czosnku i serek + sól do smaku – mam sos do makaronu :) Robię z mąką ryżową i pszenną pół na pół i daję 100 gram cukru. jest pycha.
Super, ja mam mąkę jaglaną i kokosową – też muszę przetestować :)
Super, że smakuje i eksperymentujesz z mąkami. Ja mam mąkę i cukier kokosowy – muszę pomyśleć jak to wpleść w to ciasto :) Powinno być pysznie :)
Właśnie się piecze?komentarze same pozytywne więc od razu zrobiłam z podwójnej porcji na większej blaszce i dodałam troszkę mniej cukru, więcej soku z cytryny , zobaczymy co to wyjdzie..?
Kolor idealny :) Ja dziś ponownie piekę. Dzieciaki się dopominają :)
Zamiast mąki pszennej dałam migdałową- wyszło SUPER!!!!, zmniejszyłam tylko ilość cukru. Próbowałam też z mąki arachidowej- smakowało, ale nie udało się – opadło, bo mąka z fistaszków jest zbyt gruboziarnista i sumaryczna ilość tłuszczy była za duża (olej + to co w orzeszkach). Kolejnym razem spróbuję z laskowych, ale już z poprawką na tłuszcze.
Jest rewelacyjne, robione już krocie razy ,pozdrawiam! ?
Świetne ciasto, super wygląd ale zamiast aromatu waniliowego spróbujcie rumowy niesamowicie podkęca smak! Polecam!
Nie tylko wygląda pięknie ale jest też przepyszne. Zrobiło furorę na stole Wielkanocnym?. U mnie polane białą czekoladą i ozdobione gałązk@ami bukszpana ?
Zrobilam wszystko dokladnie jak w przepisie, niestety ciasto piecze się już godzine a nadal pływa w formie.
Robię to ciasto co wiosnę. Jest przepyszne.
Zrobiłam pyszne rodzinka zachwycona kolorem, będę robić często
Jest przepyszne , będę robić drugi raz , lecz dałam o połowę mniej cukru i cała cytryna mi poszła na ciacho. Polecam gorąco 🤤