Gofry czekoladowe, lekko chrupiące o wyraźnym smaku pysznej czekolady. Podałam je z polewą czekoladową, lodami i brzoskwiniami (polecam również inne owocem zwłaszcza sezonowe) – przepis na śniadanie idealne :) a nawet podwieczorek czy kolację. Odpowiednie o każdej porze dnia i na każdą okoliczność. Smacznego!
Gofry czekoladowe
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g słodkiej śmietany 30%
- 150 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 150 ml mleka 3,2%
- 2 duże jajka
- 2 łyżki domowego cukru z wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do garnuszka przełóż czekoladę, wlej śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając składniki. Gdy czekolada się rozpuści, odstaw garnek z ognia i ostudź.
Miękkie masło utrzyj razem z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując dodawaj pojedynczo jajka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z ostudzoną masą czekoladową i mlekiem. Na rozgrzanej gofrownicy, lekko posmarowanej tłuszczem usmaż pyszne gofry czekoladowe.
Gofry podawaj posypane cukrem pudrem, polane sosem czekoladowym, z lodami waniliowym albo owocami – co kto lubi :)