Z okazji tłustego czwartku polecam przepis na najsmaczniejsze pączki czekoladowe – pyszne, delikatne i mięciutkie. Zrobiłam je na bazie serka czekoladowego, jednak jeżeli nie dostaniecie takiego, możecie użyć serka waniliowego i dodać 1-2 łyżeczki kakao. Pączuszki można polukrować, polać czekoladą, albo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Pączki czekoladowe
Składniki:
- 300 g serka czekoladowego
- 200-220 g mąki
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka ciemnego kakao
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (albo spirytusu)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Serek wymieszaj razem z żółtkami i ekstraktem waniliowym, następnie do masy dodaj sól, mąkę wymieszaną z sodą, cukier z wanilia oraz przesiane kakao. Dokładnie wymieszaj ciasto łyżką albo mikserem zagnieć ciasto na jednolitą masę. W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia, następnie za pomocą łyżki wkładaj po kilka sztuk pączków. Smaż z obu stron na złoty kolor (tłuszcz nie może być zbyt gorący ? spali skórkę pączka, a w środku będzie surowy). Usmażone pączki czekoladowe przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po odsączeniu posyp je cukrem pudrem – ewentualnie polukruj albo polej rozpuszczoną czekoladą.
Przygotowałam również zbiór wszystkich przepisów, które przydadzą się na Tłusty Czwartek. W zakładce tej znajdziecie najsmaczniejsze i sprawdzone przepisy na faworki, róże i pączki.