Kutia to jedno z tych dań, które obowiązkowo musi pojawić się na rodzinnym stole Wigilijnym. Ten przysmak zawsze przygotowywała moja babcia, jednak, gdy jej zabrakło, tradycję tę podtrzymuje moja siostra. Deser ten jest słodki, i taki powinna być :) można go dowolnie modyfikować dodawać rodzynki, orzechy i inne bakalie. Moja kutia ma zdecydowanie pomarańczowy smak. Smacznego!
Kutia
Składniki:
- 1 szklanka pęczaku (rodzaj kaszy jęczmiennej)
- 1 szklanka sparzonego i zmielonego maku (2-3 razy)
- ? szklanki rodzynek
- 3- 4 łyżki płynnego miodu (do smaku)
- 100 g mieszanych orzechów
- garść kandyzowanych skórek pomarańczy
Przygotowanie:
Pęczak dokładnie wypłucz zimną wodą, następnie zagotuj osoloną wodę. Do wrzącej wody wsyp dobrze wypłukany pęczak i gotuj przez 15-20 minut (najlepiej według instrukcji na opakowaniu). Następnie pęczak odcedź i lekko przestudź. Dodaj do niego sparzony i 2-3 razy zmielony mak, dodaj miód, orzechy i skórki pomarańczowe (lub inne bakalie). Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dosłodź kutię miodem.
uwielbiam kutię!