Domowa szynka gotowana

Domowa szynka gotowana

Domowa szynka gotowana, to najlepszy przepis na najlepszą domową wędlinę, bez wcześniejszego peklowania, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Szynka gotowana z tego przepisu wychodzi soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Smacznego!

Domowa szynka gotowana

Domowa szynka gotowana

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • nić do związania szynki (albo specjalna siatka)

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 100 g soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4-6 listków laurowych

Szynka gotowana

Przygotowanie:

Szynkę przygotowuje się przez 2 dni, jednak pracy zajmuje nie więcej jak 20-30 minut łącznie.
Przygotowanie szynki najlepiej zacząć wieczorem. W dużym garnku, takim, w którym zmieści się cała szynka (musi być cała przykryta wodą). W garnku zagotuj wodę z solą oraz z przyprawami. Zdejmij z ognia.

Przyprawy i zioła

W tym czasie szynkę umyj i osusz. Następnie mocno obwiąż sznurkiem, albo umieść w specjalnej siatce do wędlin.
Do gorącej wody włóż włóż szynkę, tak, aby cała szynka była zanurzona. Doprowadź wodę z przyprawami do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Wyłącz palnik, a garnek z szynka zostaw na całą noc do całkowitego ostudzenia.

Szynka w 15 minut

Następnego dnia (rano albo wieczorem) ponownie doprowadzić wodę z szynką do wrzenia i od tego momentu gotuj kolejne 10 minut. Wyłącz palnik i pozostaw szynkę w garnku do całkowitego ostudzenia. Następnie szynkę wyjmij z garnka i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Zimną szynkę pokrój w plastry.

Szynka gotowana w 15 minut

10 komentarzy

  1. Witam. Bardzo ciekawy przepis, ale mam pytanie. Piszesz, żeby w pierwszym dniu pozostawić do całkowitego schłodzenia. Czy wkładasz do lodówki, czy też zostawiasz na zewnątrz, żeby chłodziło się długo? Ponowne wątpliwości mam co do drugiego dnia. Intuicyjnie przyjmuję, że chodzi o to, żeby dość wolno się schładzało, ale mam wątpliwości, co do pozostawienia mięsa na dwie noce w pomieszczeniu, a nie w lodówce.

  2. Nie rozumiem tego. Moja mama mi od dawna mówiła,że przejechała się na tym krótkim gotowaniu szynki. Ja stwierdziłam,że skoro jest tyle przepisów, które podają tak krótki czas gotowania, mama na pewno robiła coś źle, a ja wypróbuje. Zrobiłam dokładnie według twojego przepisu. Szynka wyszła sucha, twarda, niesmaczna :(dzwonilam do mamy po ratunek. Kazała gotować jeszcze przynajmniej 40 min. to uratowało mi mięso. Ale nie rozumiem tego. SIła sugestii?? Czemu jednym wychodzi, a innym nie. Czytałam komentarze na innych forach,że ludzie byli zachwyceni. Ja już nigdy nie zaryzykuje gotowania “po 5 min” tylko nie rozumiem czemu u ciebie jest pyszna, a u mnie nie?Dużej filozofii w tym gotowaniu nie ma,więc zepsuć było ciężko. Naprawdę nie rozumiem.
    Ale pozdrawiam autorkę, będę próbować inne przepisy,zaraz planuje placuszki jaglane:)

  3. Nie rozumiem tego. Moja mama mi od dawna mówiła,że przejechała się na tym krótkim gotowaniu szynki. Ja stwierdziłam,że skoro jest tyle przepisów, które podają tak krótki czas gotowania, mama na pewno robiła coś źle, a ja wypróbuje. Zrobiłam dokładnie według twojego przepisu. Szynka wyszła sucha, twarda, niesmaczna :(dzwonilam do mamy po ratunek. Kazała gotować jeszcze przynajmniej 40 min. to uratowało mi mięso. Ale nie rozumiem tego. SIła sugestii?? Czemu jednym wychodzi, a innym nie. Czytałam komentarze na innych forach,że ludzie byli zachwyceni. Ja już nigdy nie zaryzykuje gotowania “po 5 min” tylko nie rozumiem czemu u ciebie jest pyszna, a u mnie nie?Dużej filozofii w tym gotowaniu nie ma,więc zepsuć było ciężko. Naprawdę nie rozumiem.
    Ale pozdrawiam autorkę, będę próbować inne przepisy,zaraz planuje placuszki jaglane:)

  4. Mi również nie wyszła i nie smakowała i musiałam szynkę jeszcze około godziny gotować. Może to fluidy? ;)

  5. Mi również nie wyszła i nie smakowała i musiałam szynkę jeszcze około godziny gotować. Może to fluidy? ;)

  6. Zrobiłam szynkę wg tego przepisu już po raz kolejny. Wyszła naprawdę pyszna. Trochę pikantna ale można zmniejszyć ilość papryki jak komuś to przeszkadza. Jeśli chodzi o wychładzanie to ja wyłączam palnik i tak sobie stoi potem wynoszą do chłodnego pomieszczenia, podobnie dnia następnego. Nie martw się o zepsucie się mięsa – za duże stężenie soli.

  7. szynki jeszcze nie robiłam, ale schab już kilkokrotnie. Wychodzi poezja. Tylko 2 małe różnice: ja 1 dnia gotuję 15 minut a druga rzecz to dodaję kilka łyżek majonezu do zalewy.

  8. A to nie powinno najpierw się że dwie doby promować w tej zalewie przed pierwszym zagotowaniem?

  9. Nie, od razu gotujesz i odstawiasz.

  10. Nie, od razu gotujesz i odstawiasz.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*