Przepis na babeczki piernikowe ze śliwkami, to piernik w pomniejszonej wersji – takie na dwa gryzy :) Babeczki piernikowe są puszyste i aromatyczne, polecam je na święta i na pozostałe dni w roku. Smacznego!
Kilka dni temu Sielskibox przekazał mi paczuszkę od Mikołaja, w którym znalazłam między innymi pyszny ekologiczny dżem agrestowy, który wykorzystałam w dzisiejszych babeczkach piernikowych. To była świetna decyzja.
Babeczki piernikowe ze śliwkami
Składniki (10-12 babeczek):
- 100 g dżemu agrestowego
- 70 g śliwek w czekoladzie
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru białego
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g masła
- 2 jajka
- 50 g miodu lipowego
- 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika (lub mniej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180C.
Masło rozpuść razem z miodem i ostudź. śliwki pokrój w kostkę. Jajka zmiksuj razem z cukrem biały, trzcinowym i cukrem waniliowym. następnie dodaj ostudzone masło z miodem i ponownie wymieszaj. Do masy dodaj dżem agrestowy (albo ze śliwek) i dokładnie wymieszaj.
Do mokrej masy dodawaj stopniowo wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą do piernika. Na końcu dodaj pokrojone śliwki w czekoladzie i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przekładaj do wcześniej przygotowanych papilotek. Babeczki piecz przez około 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku (do suchego patyczka).