Tarta czekoladowa z dynią jest delikatna, słodka, a dzięki specjalnej mieszane przypraw pięknie pachnie. To idealne ciasto do jesiennej popołudniowej kawy. Smacznego!
Tarta czekoladowa z dynią
Składniki:
Spód:
- 100 g herbatników
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g masła
Masa czekoladowa::
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g czekolady mlecznej
Nadzienie dyniowe:
- 1 szklanka (ok 280 g) puree z dyni hokkaido
- 1 jajko
- 100 ml śmietanki 30 %
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 ml syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ciast z dyni
- szczypta soli
Dekoracja:
- ubita śmietanka
- prażone pestki słonecznika albo dyni
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Dno formy do pieczenia tart wyłóż papierem do pieczenia.
Spód: Herbatniki dokładnie rozkrusz następnie dodaj cukier puder oraz kakao i wymieszaj, wlej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do wcześniej przygotowanej formy, rozprowadź po dnia i bogach formy lekko dociskając ciasto. Formę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12 minut. Następnie ciasto przestudź.
Masa czekoladowa: Obie czekolady rozpuść i dokładnie wymieszaj. Następnie masę przelej na przestudzony spód ciast i delikatnie wyrównaj, pozostaw na kilka minut do zastygnięcia (na około 5 minut).
Nadzienie dyniowe: W misce dokładnie wymieszaj puree z dynię, jajko, śmietankę, cukier trzcinowy, syrop klonowy, przyprawę do ciast z dyni oraz sól. masę przelej na upieczony spód ciasta z zastygniętą czekoladą i delikatnie wyrównaj. Tartę piecz w rozgrzanym piekarniku przez 45 do 50 minut. Ciasto przestudź, następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).
Schłodzone ciasto udekoruj ubitą śmietanką i prażonymi pestkami słonecznika albo dyni.
Wygląda bajecznie :) Jestem pewna, że smakowała wyśmienicie :)
Wygląda bajecznie :) Jestem pewna, że smakowała wyśmienicie :)