Naleśniki dyniowe, smaczne, lekki i puszyste, to przepis na udany poniedziałek :) Naleśniki z dynią polecam na słodko, z serkiem albo ulubiona konfiturą, albo jak wolicie wytrawnie. Tak naprawdę, nie ma znaczenia, jaki składnik dodacie do tych naleśników, bo zawsze będzie pysznie. Smacznego!
Naleśniki dyniowe
Składniki:
- 280 g puree z dyni hokkaido
- 160 g mąki pszennej (ok. 1 szklanki lub do właściwej konsystencji)
- 350 ml mleka 3,2 % (około 1,5 szklanki)
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Puree z dyni przełóż do miski, dodaj jaka, sól i mleko, następnie zmiksuj. Gdy składniki się połączą, dodawaj stopniowo mąkę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta (powinno być gęstsze od zwykłego ciasta naleśnikowego), smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Naleśniki dyniowe podawaj według swojego uznania – na słodko albo wytrawnie.
Nic z tego nie wyszło, ciasto było klejące i rozpadało się. Na pewno miałam złe proporcje. Sobotnie śniadanie nie wypaliło.
Justyna, może wystarczyło dodać odrobinę więcej mąki albo mleka? Tak, aby konsystencja była odpowiednia do smażenia (tak samo jak w tradycyjnych naleśnikach)
Mi wyszły idealne. Polecam!
Pyszne naleśniki i proste w wykonaniu. Uwielbiam dynię i będę często korzystać z tego przepisu.
Wyszły idealnie! Dodałam troszkę więcej soli i cukru wanilinowego. Konsystencję ciasta indywidualnie trzeba sobie dopracować. Super! Polecam!😊