Krem z kalafiora, to przepis na pyszną i delikatną zupę z lekką nutą kokosu z dodatkiem przysmażonego łososia. W trakcie, gdy łosoś będzie się rumienił na patelni, wystarczy wrzucić pozostałe składniki do jednego garnka, zagotować, zmiksować i podać :) Smacznego!
Krem z kalafiora z łososiem
Składniki:
- 300 g świeżego łososia (filet ze skórą)
- 700 ml bulionu drobiowego lub z warzywnego
- 1 duży por
- mały kawałek selera (ok 150 g)
- 1 kalafior (ok. 1 kg)
- 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
- sól, pieprz, imbir
- koperek
Przygotowanie:
Łososia umyj i osusz. Następnie oprósz go solą i pieprzem, szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na około 15 minut.
Pora umyj, następnie pokrój w talarki, podsmaż przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu, aż por stanie się miękki. Następnie dodaj umyty, obrany i pokrojony w kostkę seler, wlej mleczko kokosowe oraz bulion, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, następnie dodaj umyty i podzielony na różyczki kalafior. Całość gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksuj ręcznym blenderem na gładką jednolitą konsystencję. Dopraw do smaku solą pieprzem i szczyptą imbiru.
Łososia połóż na mocno rozgrzanej patelni (skórą do góry) i smaż przez kilkanaście minut, aż się zarumieni, a środek będzie upieczony. Następnie łososi delikatnie przełóż na drugą stronę i chwilkę podsmażaj, aby upewnić się, że łosoś nie jest surowy.
Zupę przelej do miseczek, na środku każdego talerzyka ułóż cząstki usmażonego łososia, całość oprósz drobno posiekanym koperkiem..