Polecam domowy ekstrakt z wanilii, który ma naturalny zapach laski wanilii – no i ten piękny kolor :) Taki ekstrakt dodaję do ciast i deserów. W trakcie użytkowania ekstraktu polecam dodawać kolejne laski wanilii (nawet te bez nasion) oraz uzupełniać brakujący płyn alkoholem, tak, aby ekstrakt był cały czas gotowy do użycia. Dodam jeszcze, że taki ekstrakt to idealny pomysł na prezent świąteczny. Smacznego!
Ekstrakt z wanilii
Składniki:
- 250 ml dobrej wódki
- 4-5 świeżych lasek wanilii
- butelka ze szczelnym korkiem lub słoiczek szczelnie zamykany
Przygotowanie:
Laski wanilii rozetnij wzdłuż, delikatnie rozłóż i włóż do czystej buteleczki. Jeżeli laski wanilii są za długie, przekrój je w połowie. Następnie zalej wódką, tak, aby były w całości zalane alkoholem. Butelkę szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce.
Ekstrakt waniliowy z każdym tygodniem będzie nabierał intensywniejszego koloru i aromatu. Mocnego aromatu nabierze po około miesiącu. Po zużyciu części aromatu, dolej alkohol. Na bieżąco dodawaj laski wanilii (nawet takie bez ziaren). Dzięki temu ekstrakt waniliowy zawsze będzie gotowy do użycia.
Do świątecznych wypieków przyda Wam się również przyprawa do pierników.