Czekoladowe ciasto Cappuccino

Czekoladowe ciasto Cappuccino

Czekoladowe ciasto Cappuccino, to przepis na delikatne, pachnące i puszyste ciasto. Nie za słodkie, nie za gorzkie – wprost idealne do weekendowej kawy z przyjaciółmi :) Smacznego!

Czekoladowe ciasto Cappuccino

Czekoladowe ciasto Cappuccino

Składniki (forma o średnicy 20 cm):

Ciasto czekoladowe:

  • 3 jajek
  • 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 90 g drobnego cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa cappuccino:

  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 g kawy cappuccino czekoladowe w proszku
  • 2 łyżki cukru (do smaku)

Masa śmietanowa:

  • 200 g śmietanki 30 %
  • cukier puder (do smaku)
  • cappuccino czekoladowe (do posypania ciasta)

Ciasto Cappuccino

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe: Miękkie masło dokładnie utrzyj, następnie dodaj przestudzoną gorzką czekoladę oraz kawę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, wymieszaj do połączenia składników dodając cukier. Gdy masa będzie jednolita, cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Na końcu dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto przestudź, przekrój na dwa równe blaty.

Masa cappuccino: Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, odstaw do przestudzenia. Serek mascarpone zmiksuj razem z proszkiem cappuccino. Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier, oraz wlej przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietankę delikatnie połącz z serkiem mascarpone.

Masa śmietanowa: Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku (dałam płaską łyżkę).

Blaszkę, w której było pieczone ciasto wyłóż folią spożywczą, następnie na dnie ułóż jeden blat wystudzonego ciasta, przełóż na niego masę cappuccino i wyrównaj. Przykryj drugim blatem i delikatnie dociśnij. Na wierzchu wyłóż masę śmietanową, wyrównaj i posyp proszkiem cappuccino. Wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc).

Cappuccino

5 komentarzy

  1. byłoby milo gdyby podala Pani źródło tego przepisu. często robię to ciasto i przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. różni się tylko nazwą bo tam jest to kostka cappuccino. nieładnie przywłaszczać sobie czyjąś prace…

  2. Ależ ono pięknie wygląda! Jestem pewna, że smakowało bajecznie :)

  3. Ależ ono pięknie wygląda! Jestem pewna, że smakowało bajecznie :)

  4. Hej. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Pozdrawiamy.

  5. Hej. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Pozdrawiamy.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*