Czekoladowe ciasto Cappuccino, to przepis na delikatne, pachnące i puszyste ciasto. Nie za słodkie, nie za gorzkie – wprost idealne do weekendowej kawy z przyjaciółmi :) Smacznego!
Czekoladowe ciasto Cappuccino
Składniki (forma o średnicy 20 cm):
Ciasto czekoladowe:
- 3 jajek
- 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 70 g miękkiego masła
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 90 g drobnego cukru
- 70 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cappuccino:
- 150 g serka mascarpone
- 150 g śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 30 g kawy cappuccino czekoladowe w proszku
- 2 łyżki cukru (do smaku)
Masa śmietanowa:
- 200 g śmietanki 30 %
- cukier puder (do smaku)
- cappuccino czekoladowe (do posypania ciasta)
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe: Miękkie masło dokładnie utrzyj, następnie dodaj przestudzoną gorzką czekoladę oraz kawę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, wymieszaj do połączenia składników dodając cukier. Gdy masa będzie jednolita, cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Na końcu dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto przestudź, przekrój na dwa równe blaty.
Masa cappuccino: Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, odstaw do przestudzenia. Serek mascarpone zmiksuj razem z proszkiem cappuccino. Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier, oraz wlej przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietankę delikatnie połącz z serkiem mascarpone.
Masa śmietanowa: Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku (dałam płaską łyżkę).
Blaszkę, w której było pieczone ciasto wyłóż folią spożywczą, następnie na dnie ułóż jeden blat wystudzonego ciasta, przełóż na niego masę cappuccino i wyrównaj. Przykryj drugim blatem i delikatnie dociśnij. Na wierzchu wyłóż masę śmietanową, wyrównaj i posyp proszkiem cappuccino. Wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc).
byłoby milo gdyby podala Pani źródło tego przepisu. często robię to ciasto i przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. różni się tylko nazwą bo tam jest to kostka cappuccino. nieładnie przywłaszczać sobie czyjąś prace…
Ależ ono pięknie wygląda! Jestem pewna, że smakowało bajecznie :)
Ależ ono pięknie wygląda! Jestem pewna, że smakowało bajecznie :)
Hej. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Pozdrawiamy.
Hej. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Pozdrawiamy.