Czekoladowe naleśniki z jagodami

Naleśniki czekoladowe z jagodami

Naleśniki czekoladowe z jagodami już dawno zjedzone, pozostało po nich tylko smaczne wspomnienie i kolorowe zdjęcia :) Na szczęście, świeże jagody są jeszcze dostępne, więc trzeba zabrać się do pracy i ponownie usmażyć naleśniki czekoladowe – tym razem większą partię, aby ten smak pozostał na dłużej. Smacznego!

Czekoladowe naleśniki z jagodami

Naleśniki same w sobie nie prezentują się zbyt ciekawie, ale po dodaniu serka i owoców, to już zupełnie co innego :) Naleśniki z czekoladą to hit tego lata, jednak gdybyście mieli ochotę spróbować innych przepisów, to polecam przepis na naleśniki z pomarańczami oraz przepis na naleśniki z owocami.

Naleśniki czekoladowe z jagodami

Składniki (na 6-8 naleśników):

  • 300 g mąki pszennej
  • ok. 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki słodkiego kakao
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 1 szklanka jagód
  • 200 g twarożku naturalnego (albo z wiaderka – na sernik)
  • ew. cukier puder do smaku
  • gęsta śmietanka do dekoracji

Naleśniki z jagodami

Przygotowanie:
Składniki na naleśniki (oprócz oleju) umieść w misce, następnie zmiksuj je na gładkie, średnio gęste ciasto. Następnie usmaż naleśniki. Jagody umyj i osusz, odłóż garść owoców do dekoracji, a pozostałe rozgnieć razem z twarożkiem – dodaj cukier puder do smaku. Przygotowanym nadzieniem posmaruj połowę każdego naleśnika, następnie złóż go na pół, następnie uformuj trójkąty. Naleśniki ułóż na talerzach. Każdą porcję naleśników udekoruj kleksem gęstej śmietanki i pozostałymi jagodami.

Naleśniki czekoladowe

2 komentarze

  1. Testujemy Jedzenie

    Hej, nie dodajesz do naleśników trochę wody gazowanej by były bardziej puszyste?

  2. Pan Tester (testujemyjedzenie)

    Hej, nie dodajesz do naleśników trochę wody gazowanej by były bardziej puszyste?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*