Nie wiedziałam, że to taka fajna zabawa i do tego jaki pyszny efekt. Już wiem co będę robić z bananami, które leżą kilka dni i nikt nie ma na nie ochoty. Będę mrozić i przerabiać na lody bananowe. A jak najdzie nas ochota na pyszny mrożony deser, wystarczy taki zmrożony banan zmiksować ze śmietanką czy mleczkiem kokosowym albo z innymi owocami sezonowymi i lody gotowe. Zdrowy, pyszny i bardzo szybki deser. A i bardzo łatwy w przygotowaniu. Polecam.
- 2 dojrzałe banany
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 szczypty imbiru (np. Kamis) albo 1 łyżka świeżego tartego imbiru
- 2 szczypty świeżo tartej gałki muszkatołowej (np. Kamis)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić w plasterki, luźno ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę. Zamarznięte banany zmiksować razem z zimnym mlekiem kokosowym, cukrem i przyprawami (polecam dodawać stopniowo polegając na swoim smaku), zmiksować, aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
Wstawić do zamrażalnika, powtórzyć miksowanie po około 30 minutach. Czynność powtarzać, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Przed podaniem uformować w kulki. Można posypać odrobiną tartej gałki muszkatołowej.
Przepis na lody bananowe z przyprawami został opublikowany w „Palce Lizać” dodatku do GW i tym samym zdobył główną nagrodę w konkursie „Przypraw swojego bloga”.
Ciekawa jestem smaku, wygląda pięknie :)
Ciekawa jestem smaku, wygląda pięknie :)
Wspaniałe lody!
Chętnie bym zjadła. Mniam, apetyczne zdjęcia :)
Wspaniałe lody!
Chętnie bym zjadła. Mniam, apetyczne zdjęcia :)