Poszukujecie przepisu na smaczny, zdrowy i efektowny obiad? To już nie musicie szukać, bo łosoś pieczony ze szpinakiem to jest to, czego potrzebujecie :) Do tego polecam przygotować pyszny sos jogurtowo-czosnkowy. Mhmm, smacznego!
Łosoś pieczony ze szpinakiem
Składniki (4 porcje):
- 1 duża rolka ciasta francuskiego
- 400 g łososia norweskiego (filet bez skóry)
- 150 g szpinaku baby
- 1/4 czerwonej papryki (lub 1 mała ostra papryczka chili)
- 1 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- szczypta soli, pieprz
- sok z cytryny
Oraz:
- 1 jajko
- łyżka migdałów w płatkach lub ziarno sezamowe
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło, następnie podsmaż na nim drobno posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę (najlepsza jest ta ostra). Lekko podduś, dodaj opłukany i odsączony szpinak, przypraw do smaku solą i pieprzem, chwilę podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje. Łososia opłucz, osusz, następnie pokrój na cztery równe części, oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Ciasto francuskie rozwiń, pokrój je na 4 równe części (prostokąty). Na każdym kawałku ciasta ułóż farsz ze szpinaku, na którym następnie ułóż łososia. Ciasto szczelnie sklej, tak, aby powstały koperty (przed sklejeniem, stronę, którą przykrywa się łososia można delikatnie naciąć nożem). Każdy kawałek ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane pakieciki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210°C i piecz przez około 20 minut, aż ciasto i migdały się zarumienią.