Tarta z winogronami, to przepis na ciasto w sam raz na letnie upalne dni. Nie jest zbyt słodkie, ani ciężkie, co z pewnością spodoba się osobom, które dbają o swoją linię i miłe samopoczucie. Do ozdoby polecam użyć listki orzeźwiającej, świeżej mięty czekoladowej. Smacznego!
Tarta z winogronami
Składniki (forma o średnicy 22 cm)
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 80 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g mascarpone
- 250 g twarożku naturalnego
- 50 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- płatki migdałowe prażone
- winogrona czerwone (najlepiej bez pestek)
- listki mięty czekoladowej do ozdoby
Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, jajko oraz zimne masło. Całość posiekaj nożem, następnie szybko zagnieć jednolite ciasto, którym wyłóż dno i boki blaszki do pieczenia tart. Foremkę z ciastem włóż do lodówki na około 30-40 minut.
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Następnie ciasto przestudź.
Nadzienie: Serek mascarpone wymieszaj razem z twarożkiem, dodaj cukier i cukier waniliowy – ponownie zmiksuj, aż do połączenia składników. Na końcu dodaj żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Zmiksuj, masę przełóż na ostudzoną tartę, w masę serową powtykaj umyte i osuszone winogrona. Całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki, aby masa stężałą. Tuż przed podaniem, tartę ozdób listkami mięty, np. czekoladowej.
Przepraszam ale jak już podajecie przepis to dlaczego sposób przygotowania różni się od podanych składników…w tym przypadku mam na myśli jogurt grecki….mam być ? a jeżeli tak to w jakich ilościach ? czy to jakieś top secret ?;-)
Przepraszam ale jak już podajecie przepis to dlaczego sposób przygotowania różni się od podanych składników…w tym przypadku mam na myśli jogurt grecki….mam być ? a jeżeli tak to w jakich ilościach ? czy to jakieś top secret ?;-)