Tort kawowy z orzechami

Tort kawowy z orzechami

Przepis na tort kawowy z orzechami jest bardzo łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny, a dzięki delikatnym ozdobom pasuje na każdą okazję. Biszkopt z kawą i prażonymi orzeszkami posmakują każdemu. Tort kawowy powstał bez okazji, chociaż ta bardzo szybko się znalazła :) Jutro blog obchodzi swoje piąte urodziny. Smacznego!

Tort kawowy z orzechami

Tort kawowy z orzechami

Składniki (tort o średnicy 18 cm):
Ciasto:

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g maki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli

Nasączenie:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1-2 łyżki likieru kawowego
  • ew. cukier do smaku

Krem:

  • 150 g śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wody
  • 1 łyżka cukru pudru do smaku

Oraz:

  • orzeszki prażone do dekoracji

Tort kawowy

Przygotowanie:
Ciasto: Białka ubij razem ze szczyptą soli i cukrem pudrem, następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku oraz przesiana mąkę. Masę przelej do wysokiej blaszki o średnicy 18 cm (wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą).
Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt się upiecze, wyjmij go z piekarnika i przestudź, następnie wyjmij z blaszki, przetnij na trzy równe blaty.
Nasączenie: Kawę rozpuść w 120 ml, dodaj likier i cukier do smaku. Wymieszaj i ostudź.
Krem: Schłodzoną śmietankę zmiksuj na puszystą pianę. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone, następnie dodaj likier, rozpuszczoną zimną kawę oraz cukier puder do smaku. Delikatnie wymieszaj.
Nasącz pierwszy blat biszkoptu, następnie wyłóż 1/4 kremu i delikatnie rozsmaruj, przykryj drugim blatem, nasącz i ponownie posmaruj kremem. Przykryj trzecim blatem biszkoptu, ponownie nasącz ciasto i posmaruj całe ciasto kremem. Wyrównaj wierzch i boki. Pozostałym kremem udekoruj tort. Na końcu oprósz ciasto prażonymi orzeszkami (mogą to być orzechy laskowe, nerkowce czy migdały).

Tort z orzechami

6 komentarzy

  1. Wygląda wspaniale, chętnie wypróbuję przepis:)
    Pozdrawiam.

  2. Wygląda wspaniale, chętnie wypróbuję przepis:)
    Pozdrawiam.

  3. Pięknie ten tort wygląda, pyszny musiał być :)
    Gratulacje z okazji rocznicy :)

  4. Pięknie ten tort wygląda, pyszny musiał być :)
    Gratulacje z okazji rocznicy :)

  5. Przepysznie wygląda:). Nie miałabym nic przeciwko temu, żeby kawałek wylądowal na moim talerzyku:)

  6. Jolanta Szyndlarewicz

    Przepysznie wygląda:). Nie miałabym nic przeciwko temu, żeby kawałek wylądowal na moim talerzyku:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*