Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i pieczarkami

Przepis na naleśniki zapiekane ze szpinakiem i pieczarkami, to bardzo proste w wykonaniu i smaczne danie. Tak przygotowane placki ze szpinakiem można podać na obiad albo wczesną kolację. Naleśniki zapiekane z serem są bardzo smaczne i do tego sycące. Smacznego!

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

Farsz:

  • 400 g świeżego szpinaku baby
  • 200 g białych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • mały ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Na wierzch:

  • ok. 250 g sera żółtego
  • drobno posiekany szczypiorek

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności usmaż naleśniki. Szpinak opłucz i blanszuj przez kilka minut w gorącej wodzie, odsącz. Następnie na patelni rozgrzej masło, usmaż cebulę pokrojoną w drobna kosteczkę, następnie dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki. Gdy lekko zmiękną, dodaj odsączony i pokrojony szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj. Podsmażaj przez kilka minut. Następnie wlej śmietankę, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.

Przygotowanie naleśników

Naleśniki posmaruj przygotowanym farszem i zwiń ciasno w rulon, następnie układaj je w naczyniu żaroodpornym (układaj 3-4 naleśniki obok siebie).
Tak przygotowane naleśniki posyp startym żółtym serem. Naleśniki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10-15 minut, aż ser się roztopi. Tuż przed podaniem całość posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Naleśniki z pieczarkami

2 komentarze

  1. Robie podobne przynajmniej raz w tygodniu.Sa bardzo dobre.

  2. Robie podobne przynajmniej raz w tygodniu.Sa bardzo dobre.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*