Przepis na naleśniki zapiekane ze szpinakiem i pieczarkami, to bardzo proste w wykonaniu i smaczne danie. Tak przygotowane placki ze szpinakiem można podać na obiad albo wczesną kolację. Naleśniki zapiekane z serem są bardzo smaczne i do tego sycące. Smacznego!
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki:
- 6-8 naleśników (polecam ten przepis na naleśniki)
Farsz:
- 400 g świeżego szpinaku baby
- 200 g białych pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 250 ml śmietanki 30%
- mały ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Na wierzch:
- ok. 250 g sera żółtego
- drobno posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności usmaż naleśniki. Szpinak opłucz i blanszuj przez kilka minut w gorącej wodzie, odsącz. Następnie na patelni rozgrzej masło, usmaż cebulę pokrojoną w drobna kosteczkę, następnie dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki. Gdy lekko zmiękną, dodaj odsączony i pokrojony szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj. Podsmażaj przez kilka minut. Następnie wlej śmietankę, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Naleśniki posmaruj przygotowanym farszem i zwiń ciasno w rulon, następnie układaj je w naczyniu żaroodpornym (układaj 3-4 naleśniki obok siebie).
Tak przygotowane naleśniki posyp startym żółtym serem. Naleśniki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10-15 minut, aż ser się roztopi. Tuż przed podaniem całość posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Robie podobne przynajmniej raz w tygodniu.Sa bardzo dobre.
Robie podobne przynajmniej raz w tygodniu.Sa bardzo dobre.