Pączki kukurydziane (bez glutenu), czyli bez pszenicy to pomysł na osłodzenie dzisiejszego dnia. Pączki wyszły żółciutkie, słodkie i delikatne. Polecam je wszystkim, nie tylko osobom, które są na diecie bezglutenowej :) Od razu powiem, że ja nie jestem na diecie, ale od czasu do czasu pokażę przepis bezglutenowy. Smacznego Tłustego Czwartku!
Pączki kukurydziane (bez glutenu)
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego (z kostki)
- 250-270 g mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka spirytusu
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej)
- szczypta soli
- można dodać garść bakalii (rodzynki, morele, żurawinę)
Przygotowanie:
Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce sera oraz łyżkę spirytusu (albo innego alkoholu).
Następnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu można dodać posiekane bakalie (ja nie dodawałam).
Pączki usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor – jeśli masa jest lekko klejąca, polecam porcje ciasta formować za pomocą łyżki. Gdy masa jest dość gęsta, polecam rozwałkować ją (podsypując odrobiną mąki) na placek o grubości około 1,5 cm i pokroić na równe kwadraciki.
Usmażone pączuszki wyjmij z tłuszczu i odsącz je na papierowym ręczniku. Pączki oprósz cukrem pudrem.
Zapraszam również po inne ciekawe i sprawdzone przepisy na pączki i faworki. Każdy znajdzie tam coś pysznego dla siebie :)
Hmmmm czemu one się rozpadają podczas smażenia ????
Z podanych proporcji ciasto wyszło bardzo rzadkie!
Po dodaniu mąki i tak się rozoadają….
Hmmmm czemu one się rozpadają podczas smażenia ????
Z podanych proporcji ciasto wyszło bardzo rzadkie!
Po dodaniu mąki i tak się rozoadają….
da sie je upiec w piekarnku? :-)
Mój pierwszy “wypiek” bezglutenowy. Spodziewałam się czegoś gorszego w smaku. Jest niezłe, choć trochę suche w środku te pączusie. Myślałam, ze twaróg będzie bardziej wyczuwalny, a bardziej czuć mąkę kukurydzianą, ale naprawdę smaczne.
Tylko popraw troszkę przepis. Bo w składnikach jest spirytus, a przepisie już nie występuje ;)
Mój pierwszy “wypiek” bezglutenowy. Spodziewałam się czegoś gorszego w smaku. Jest niezłe, choć trochę suche w środku te pączusie. Myślałam, ze twaróg będzie bardziej wyczuwalny, a bardziej czuć mąkę kukurydzianą, ale naprawdę smaczne.
Tylko popraw troszkę przepis. Bo w składnikach jest spirytus, a przepisie już nie występuje ;)
Tak pączuszki są lekko suche, ale to nie odbiera im smaku. Dziękuję za cenne uwagi :)
Tak pączuszki są lekko suche, ale to nie odbiera im smaku. Dziękuję za cenne uwagi :)