Pączki kukurydziane (bez glutenu)

Pączki kukurydziane (bez glutenu)

Pączki kukurydziane (bez glutenu), czyli bez pszenicy to pomysł na osłodzenie dzisiejszego dnia. Pączki wyszły żółciutkie, słodkie i delikatne. Polecam je wszystkim, nie tylko osobom, które są na diecie bezglutenowej :) Od razu powiem, że ja nie jestem na diecie, ale od czasu do czasu pokażę przepis bezglutenowy. Smacznego Tłustego Czwartku!

Pączki kukurydziane (bez glutenu)

Pączki kukurydziane (bez glutenu)

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego (z kostki)
  • 250-270 g mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej)
  • szczypta soli
  • można dodać garść bakalii (rodzynki, morele, żurawinę)

Pączki z twarogiem

Przygotowanie:

Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce sera oraz łyżkę spirytusu (albo innego alkoholu).
Następnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu można dodać posiekane bakalie (ja nie dodawałam).

Przygotowanie pączków

Pączki usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor – jeśli masa jest lekko klejąca, polecam porcje ciasta formować za pomocą łyżki. Gdy masa jest dość gęsta, polecam rozwałkować ją (podsypując odrobiną mąki) na placek o grubości około 1,5 cm i pokroić na równe kwadraciki.
Usmażone pączuszki wyjmij z tłuszczu i odsącz je na papierowym ręczniku. Pączki oprósz cukrem pudrem.

Pączki bez glutenu

Zapraszam również po inne ciekawe i sprawdzone przepisy na pączki i faworki. Każdy znajdzie tam coś pysznego dla siebie :)

7 komentarzy

  1. Hmmmm czemu one się rozpadają podczas smażenia ????
    Z podanych proporcji ciasto wyszło bardzo rzadkie!
    Po dodaniu mąki i tak się rozoadają….

  2. Hmmmm czemu one się rozpadają podczas smażenia ????
    Z podanych proporcji ciasto wyszło bardzo rzadkie!
    Po dodaniu mąki i tak się rozoadają….

  3. da sie je upiec w piekarnku? :-)

  4. Mój pierwszy “wypiek” bezglutenowy. Spodziewałam się czegoś gorszego w smaku. Jest niezłe, choć trochę suche w środku te pączusie. Myślałam, ze twaróg będzie bardziej wyczuwalny, a bardziej czuć mąkę kukurydzianą, ale naprawdę smaczne.

    Tylko popraw troszkę przepis. Bo w składnikach jest spirytus, a przepisie już nie występuje ;)

  5. Mój pierwszy “wypiek” bezglutenowy. Spodziewałam się czegoś gorszego w smaku. Jest niezłe, choć trochę suche w środku te pączusie. Myślałam, ze twaróg będzie bardziej wyczuwalny, a bardziej czuć mąkę kukurydzianą, ale naprawdę smaczne.

    Tylko popraw troszkę przepis. Bo w składnikach jest spirytus, a przepisie już nie występuje ;)

  6. Najsmaczniejsze

    Tak pączuszki są lekko suche, ale to nie odbiera im smaku. Dziękuję za cenne uwagi :)

  7. Tak pączuszki są lekko suche, ale to nie odbiera im smaku. Dziękuję za cenne uwagi :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*