Biszkopt kakaowy z proszkiem do pieczenia, przygotowałam z myślą o tych osobach, które boją się, że biszkopt nie wyrośnie. Ciasto jest smaczne, pulchne i wyrośnięte. Polecam je do tortów z kremem śmietankowym, albo budyniowym. Smacznego!
Biszkopt kakaowy
Biszkopt (tortownica o średnicy 20-22 cm):
- 4 jajka
- 130 g drobnego cukru (2/3 szklanki)
- 90 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
- 20 g kakao (3 łyżki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać razem z kakao. Jajka ubij na puszystą jasną pianę, następnie, cały czas miksując dodawaj po jednej łyżce cukier. Gdy masa zmieni konsystencję na sztywniejszą, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ? miksuj tylko do połączenia składników. Masę delikatnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko na dnie).
Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź, następnie wyjmij go z blaszki i połóż na talerzu (polecam położyć go do góry spodem).
Ostudzony biszkopt przetnij na dwa lub trzy blaty.
uwielbiam wszystko co kawowe. Bardzo fajne przepisy publikujesz !
zostanę tu na dłużej
u mnie moja pasja rękodzieło : poduchy, malowanie obrazów, decoupage, sianowije …..
Zapraszam Serdecznie na swojego bloga i na zostanie tam na dłużej :)
Próbuję w jakiś sposób się rozprzestrzenić po necie ze swoimi pracami, miło by było jakbyś pomogła. np. poprzez wstawienie mojego linku do siebie ? :))
Pozdrawiam Serdecznie :)
Aga
Czy przecinanie ciasta na blaty jest konieczne? Mi zawsze wychodzi nierówno, stąd pytanie :)
Czy przecinanie ciasta na blaty jest konieczne? Mi zawsze wychodzi nierówno, stąd pytanie :)
Polecam użyć do tego nitki ;) jest troche filmików w necie :)
A do tego krem czekoladowy,pycha