Szybkie pierniczki są dla tych, którzy zapomnieli upiec je wcześniej, albo nie mieli na nie wcześniej ochoty, a teraz chcą je mieć. Ten przepis na pierniczki na ostatnią chwilę, są właśnie dla Was. Są pachnące i do zjedzenia od razu po przygotowaniu. Można też złożyć z nich dekorację, albo powiesić na kubku z dobrą kawą czy czekoladą. Jednak w tym przypadku radziłabym podpiec je chwilę dłużej w piekarniku, aby nie były zbyt miękkie, w innym przypadku mogą być zbyt łamliwe – co moim dzieciom wcale nie przeszkadzało, bo mogły zjeść kolejne ciastko, które ucierpiało podczas dekoracji :) Smacznego!
Szybkie pierniczki
Składniki (ok. 50 szt. pierniczków):
- 750 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 90 g masła
- 1 jajko
- ? szklanki płynnego miodu (220 g)
- 1,5 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do garnka przełóż masło, miód oraz cukier puder, wszystko podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż cukier i masło się rozpuszczą (uważaj, aby masy nie zagotować!). Następnie dodaj przyprawę do piernika, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, sodę oraz kakao i wymieszaj. Następnie dodaj jajko oraz przestudzoną (letnią) masę korzenną. Zacznij wyrabiać ciasto (ugniatałam ok. 10 minut), gdy masa będzie już gładka i plastyczna, ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wycinaj pierniczki, przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, przed upieczeniem zrób dziurki słomką).
Pierniczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10-12 minut. Po ostygnięciu pierniczki udekoruj lukrem.
Czy pierniczki od razu po upieczeniu nadają się do jedzenia? Czy są miękkie i nie muszą czekać?