Gdybym wiedziała, że szarlotka z orzechami będzie tak rozchwytywana, to od razu upiekłabym jej więcej. Już wiem, że na przepis ten czeka sąsiadka, która będzie piekła szarlotkę jutro, jeszcze o tym nie wiem, ale będzie miała niespodziewanego gościa w mojej osobie – przecież musi ktoś przetestować ciasto ;) Wiem też, że koleżanki z pracy również czekają na przepis. Czekam na Wasze oceny i życzę smacznego!
Szarlotka z orzechami
Składniki (forma 28×18 cm albo 25×25 cm):
Ciasto:
- 170 g mąki
- 80 g zimnego masła
- 1 duża łyżka śmietany
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki zimnej wody
Farsz z jabłek:
- 500 g jabłek (5 średnich jabłek)
- 100 g orzechów (50 g orzechów laskowych i 50 g migdałów)
Masa śmietankowa:
- 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- 100 g śmietany 30%
Przygotowanie:
Ciasto: W misce umieść mąkę, masło, śmietanę, dodaj łyżkę cukru i dwie łyżki zimnej wody. Następnie zagnieć ciasto, którym wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Farsz z jabłek: Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój na cząstki. Pokrojone jabłka wymieszaj ze zmielonymi orzechami, następnie przełóż je na ciasto. Następnie blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez 30 minut.
Masa śmietankowa: Śmietankę dokładnie wymieszaj z jajkami oraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie masę przelej na ciasto i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut. Po upieczeniu, ciasto ostudź. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem.
Wyglada smakowicie :-) Chciałabym upiec te pysznosci, ale prosze mi powiedzieć jakiej wielkosci uzyć blaszkę ??
świetnie wygląda:) zjadłabym taką:)
Arleta, cenna uwaga, piekłam w formie o wymiarach 28×18 cm, może też być 25×25 cm.
Magma, dziękuję i polecam :)
Dziękuję za odpowiedź :-) W takim razie podwoję składniki i upiekę jutro w duzej blaszce :-) Pozdrawiam :-)
Wyglada smakowicie :-) Chciałabym upiec te pysznosci, ale prosze mi powiedzieć jakiej wielkosci uzyć blaszkę ??
świetnie wygląda:) zjadłabym taką:)
Arleta, cenna uwaga, piekłam w formie o wymiarach 28×18 cm, może też być 25×25 cm.
Magma, dziękuję i polecam :)
Dziękuję za odpowiedź :-) W takim razie podwoję składniki i upiekę jutro w duzej blaszce :-) Pozdrawiam :-)
Nieziemska szarlotka! Musi smakować obłędnie, bo tak właśnie wygląda.
Pozdrawiam :)
Nieziemska szarlotka! Musi smakować obłędnie, bo tak właśnie wygląda.
Pozdrawiam :)
Arleta, powodzenia. Daj znać jak smakowało :)
Majana, była pyszna. Pozdrawiam :)
Arleta, powodzenia. Daj znać jak smakowało :)
Majana, była pyszna. Pozdrawiam :)
mi niestety ciasto obsurowiało,masa śmietanowa się zważyła,cóź wyszło bardzo źle