Rogaliki z konfiturą ze śliwek i to mój sposób na udany dzień. Nie ma nic lepszego, niż zacząć dzień od smacznego śniadania, na które polecam właśnie rogaliki. Przygotowanie takich rogalików nie zajmie Wam dużo czasu, bo nie potrzebują wyrastania. Kilka minut w piekarniku i już możecie zajadać się świeżymi rogalikami drożdżowymi. Smacznego!
Rogaliki z konfiturą ze śliwek
Składniki (8 rogalików):
- 250 g mąki
- 125 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko
- 20 g cukru (2 płaskie łyżki)
- 1 opakowanie drożdży instant (albo 25 g drożdży świeżych)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Oraz:
- konfitura ze śliwek
- 1 żółtko do posmarowania rogali
- cukier perlisty do posypania rogali
Przygotowanie:
Do rondelka wlej mleko i dodaj cukier. Całość lekko podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Do miski wsyp mąkę, wlej letnie mleko z cukrem, dodaj drożdże, żółtko, olej i cukier waniliowy. Całość wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto, rozwałkuj je na duży, okrągły placek. Okrąg podziel na osiem równych trójkątów, posmaruj je konfiturą i zwiń formując rogaliki.
Rogale ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i posyp perlistym cukrem. Rogale piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
Jakie cudne są te rogaliki. Idealny deser do popołudniowej kawki.:)
Jakie cudne są te rogaliki. Idealny deser do popołudniowej kawki.:)
upiekłam dzisiaj na kolacje, w smaku dobre tylko jak dla mnie to troche za mało słodkie, następnym razem dodam więcej cukru :) aha i moje nie wyszły takie piękne jak twoje :) mam nadzieje ze jak pocwicze zwijanie to kiedys dojde do perfekcji :) pozdrawiam
upiekłam dzisiaj na kolacje, w smaku dobre tylko jak dla mnie to troche za mało słodkie, następnym razem dodam więcej cukru :) aha i moje nie wyszły takie piękne jak twoje :) mam nadzieje ze jak pocwicze zwijanie to kiedys dojde do perfekcji :) pozdrawiam
Majana, polecam również na drugie śniadanie do pracy :)
Ata, może to tez kwestia słodkiej konfitury, może następnym razem dodaj słodki krem czekoladowy. A rogaliki będą foremne, gdy wycięte trójkąty będą równe :) Pozdrawiam
Majana, polecam również na drugie śniadanie do pracy :)
Ata, może to tez kwestia słodkiej konfitury, może następnym razem dodaj słodki krem czekoladowy. A rogaliki będą foremne, gdy wycięte trójkąty będą równe :) Pozdrawiam