Delikatne ciasto z jabłkami

Delikatne ciasto z jabłkami

Kolejne ciasto na moim blogu. Tym razem upiekłam zwykłe i delikatne ciasto z jabłkami – mam nadzieję, że lubicie jabłka, bo mam ich jeszcze sporo :) Jestem pewna, że polubicie ten przepis i nie będziecie mogli zapomnieć pięknego zapachu pieczonych jabłek. Smacznego!

Delikatne ciasto z jabłkami

Delikatne ciasto z jabłkami

Składniki (forma 20-22 cm):

  • 180 g maki (1 szklanka)
  • 3 małe jajka
  • 100 g cukru (ok. ½ szklanki)
  • 50 ml oleju
  • 3-4 słodkie jabłka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub kilka kropel aromatu waniliowego)

Ciasto z jabłkami

Przygotowanie:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w cienkie plastry. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Jajka ubij z cukrem i z cukrem waniliowym (lub aromatem waniliowym), następnie dodaj olej. Miksując na wolnych obrotach dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta wrzuć ¾ pokrojonych jabłek i wymieszaj, następnie masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pozostałe jabłka.

Przygotowanie ciasta

Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posyp cukrem pudrem.

Ucierane ciasto z jabłkami

18 komentarzy

  1. Czasem proste ciasta są najlepsze. Wygląda pysznie. :)

  2. Czasem proste ciasta są najlepsze. Wygląda pysznie. :)

  3. Takie ciasto pachnące jesienią. Cudne :)

  4. Takie ciasto pachnące jesienią. Cudne :)

  5. Upiekłam dzisiaj rano przed wyjściem na uczelnie. Już nic nie zostało : > Pyszne ciasto ! Ponownie dziękuję za przepis.

  6. Upiekłam dzisiaj rano przed wyjściem na uczelnie. Już nic nie zostało : > Pyszne ciasto ! Ponownie dziękuję za przepis.

  7. Hmmm ale smakowicie wygląda! :)

  8. Hmmm ale smakowicie wygląda! :)

  9. Wlasnie wylądowalo w piekarniku

  10. Wlasnie wylądowalo w piekarniku

  11. A ja zrobiłam podwójną porcję na dużą tortownicę i dodatkowo użyłam mąki ryżowej, unikamy pszenicy w jadłospisie, wyszło fajnie miękkie i delikatne a dodatkowo interesujące w smaku. Odrobina cynamonu i cukru z prawdziwą wanilia dodała charakteru :-)

  12. A ja zrobiłam podwójną porcję na dużą tortownicę i dodatkowo użyłam mąki ryżowej, unikamy pszenicy w jadłospisie, wyszło fajnie miękkie i delikatne a dodatkowo interesujące w smaku. Odrobina cynamonu i cukru z prawdziwą wanilia dodała charakteru :-)

  13. Uzylas tylko ryzowej?

  14. Kinga, super, że Ci wyszło i zaryzykowałaś z eksperymentem :)
    Ewa m, pytasz o mąkę? niestety nie wiem jak ciasto zachowa się z inną mąką, ale z tego co pisze Kinga, to ciasto z mąką ryżową wyszło pyszne :)

  15. Uzylas tylko ryzowej?

  16. Tak, tylko ryżowej ale mozna polaczyc z razowa, takie polaczenie ostatnio praktykuje do roznego rodzaju szarlotek i jablecznikow :-)

  17. najsmaczniejsze.pl

    Kinga, super, że Ci wyszło i zaryzykowałaś z eksperymentem :)
    Ewa m, pytasz o mąkę? niestety nie wiem jak ciasto zachowa się z inną mąką, ale z tego co pisze Kinga, to ciasto z mąką ryżową wyszło pyszne :)

  18. Tak, tylko ryżowej ale mozna polaczyc z razowa, takie polaczenie ostatnio praktykuje do roznego rodzaju szarlotek i jablecznikow :-)

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*