Jedliście już placki z dyni? Jeśli tak, podzielcie się proszę, jakie przyprawy i zioła do nich dodajecie! Ja wybrałam imbir, ale chętnie spróbuję innych wersji :) A tak swoją drogą, zastanawiam się, dlaczego dopiero teraz je usmażyłam – są naprawdę pyszne! Moje pierwsze placki z dyni, zupełnie inne od tradycyjnych ziemniaczanych, wyszły delikatne, pełne smaku i ten cudowny kolor. Polecam wypróbować ten przepis. Smacznego!
Placki z dyni
Składniki (20 sztuk):
- 700 g obranej dyni
- 110 g mąki (ok. 2/3 szklanki)
- 3 jajka
- 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
- 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
- do smaku: sól, pieprz, imbir
Przygotowanie:
Obraną dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Następnie wbij jajka, dodaj mąkę i dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz mielonym imbirem. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Placki smaż na rozgrzanym oleju, nakładając po jednej pełnej łyżce masy dyniowej. Smaż z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Polecam podać je z sosem czosnkowym dla dodatkowego smaku.
Zrobilam, udaly sie i byly pyszne. Pozdrawiam
Zrobilam, udaly sie i byly pyszne. Pozdrawiam
Może kminek lub curry by się nadawały?
Może kminek lub curry by się nadawały?
Thank you!!1
Ja dzisiaj po raz pierwszy w życiu robiłam zupę z dyni. Jutro będą placki według Twojego przepisu. Do zupy dałam paprykę wędzoną, mieloną oraz carry.