Placki z dyni z cukinią

Placki z dyni

Jedliście już placki z dyni? Jeśli tak, podzielcie się proszę, jakie przyprawy i zioła do nich dodajecie! Ja wybrałam imbir, ale chętnie spróbuję innych wersji :) A tak swoją drogą, zastanawiam się, dlaczego dopiero teraz je usmażyłam – są naprawdę pyszne! Moje pierwsze placki z dyni, zupełnie inne od tradycyjnych ziemniaczanych, wyszły delikatne, pełne smaku i ten cudowny kolor. Polecam wypróbować ten przepis. Smacznego!

Placki z dyni

Placki z dyni

Składniki (20 sztuk):

  • 700 g obranej dyni
  • 110 g mąki (ok. 2/3 szklanki)
  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • do smaku: sól, pieprz, imbir

Placki z dyni z cukinią

Przygotowanie:
Obraną dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Następnie wbij jajka, dodaj mąkę i dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz mielonym imbirem. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Przygotowanie placków

Placki smaż na rozgrzanym oleju, nakładając po jednej pełnej łyżce masy dyniowej. Smaż z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Polecam podać je z sosem czosnkowym dla dodatkowego smaku.

Placki z dynią

6 komentarzy

  1. Zrobilam, udaly sie i byly pyszne. Pozdrawiam

  2. Zrobilam, udaly sie i byly pyszne. Pozdrawiam

  3. Może kminek lub curry by się nadawały?

  4. Może kminek lub curry by się nadawały?

  5. Thank you!!1

  6. Ja dzisiaj po raz pierwszy w życiu robiłam zupę z dyni. Jutro będą placki według Twojego przepisu. Do zupy dałam paprykę wędzoną, mieloną oraz carry.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*